Alsgaard: Det här är helt obegripligt

Pressade norrmän på plats i Kiruna

SPORTBLADET

KIRUNA

Sent i går kväll kom det norska skidlandslaget till Kiruna.

Märkbart tagna klev åkarna en efter en av bussen och sist av alla kom Thomas Alsgaard ut.

Guldmedaljör vid OS i Lillehammer 1994.

- Jag fattar inte hur norsk tv kan presentera sådan smörja. Det är helt obegripligt, säger han till Sportbladet.

Anklagelserna - i TV2 Norges dokumentär "Rikets Tillstånd" - om att norska läkare skulle ha köpt in stora mängder dopningspreparat inför OS i Lillehammer 1994 slog ner som en bomb i skidvärlden.

I går var ett helt land försatt i chocktillstånd.

- Klart folk undrar, men jag kan garantera att vi är och har alltid varit rena, säger Thomas Alsgaard.

Hans ilska blir mer och mer förståelig.

Under gårdagen slogs TV2 Norges så kallade "bevis" sönder och samman. Preparaten, som köptes ut för att användas under OS i sjukvårdssyfte, har lämnats tillbaka - tvärtemot vad som påstods i programmen. Dokumenten som visades i tv var inte alls en inköpslista till Astra, utan en sortimentslista från företaget.

Inga "bevis" kvar

Kvar av "bevisen" finns ingenting.

- Det tog dem ett år att göra dokumentären och är det här allt de har att komma med är det för jäkligt. TV2:s lögner har förstört fruktansvärt mycket för oss, säger Alsgaard.

Alsgaard var med i Lillehammer och tog överraskande guld på tremilen. Av de i dag aktiva åkarna är det han som hamnat i fokus.

Skidkungen vill inte spekulera i hur mycket inslaget kostat norsk skidsports anseende.

- Det enda jag vet är att det här inte är bra.

Thomas Alsgaard skakar på huvudet.

- Nu måste jag försöka lägga det här bakom mig.

Världens bästa skid-tjej, norskan Bente Skari, var också med i Lillehammer och till skillnad från Thomas Algsaard såg hon dokumentären på TV2 Norge.

"Blev bara ledsen"

- Tyvärr, jag blev bara ledsen. Det är fruktansvärda saker de kastar ut och allt är bara lögn och spekulationer. Det verkar som om de bara ville skada oss, säger hon.

TV-programmet är givetvis det stora samtalsämnet på förläggningen och ingen nämner världscupspremiären på Matojärvi. Alla är förvånade, förbannade och frustrerade.

- Man känner sig så maktlös. Hur mycket vi än förklarar finns det folk som bara har sett programmet och dragit sina slutsatser, säger Skari.

Patrik Thornéus