Världscupen har fått en start som ingen ville ha - utom finländarna

SPORTBLADET

Finländarna ser sin chans.

Det är självklart.

Kari-Pekka Kyrö&co vill avleda uppmärksamheten från sina verkliga snedsprång till Norges uppdiktade.

Förloraren är skidsporten -som vanligt.

För visst är det så. Ju mer tiden har gått desto mer har det visat sig att det inte finns någon substans i den så kallade "dokumentären" som visades i norsk tv i onsdags kväll. Men fakta betyder inte så mycket för finländarna just nu. Sex skidåkare, en handfull ledare och ett helt folk ser sin chans att ge tillbaka och då behövs det inga bevis.

Men det hela är en pseudodiskussion.

I morgon är det nämligen världscupspremiär och säsongen - som skulle bli längdskidåkningens revansch - har fått en start som ingen ville ha. Ja, möjligen utom finländarna, då. Isometsä hit, Mühlegg dit, anklagelser hit och lögner dit har fyllt rapporteringen de senaste veckorna och det är definitivt inte vad sporten behöver just nu.

Sanningen är att den slåss för sin överlevnad.

När Kjell Häggroth, som är ekonomiansvarig för tävlingarna i Kiruna, skulle ut och ragga sponsorer fick han kalla handen av företagen. Det löste sig till slut - tack vare att kommunen ställde upp med en förlustgaranti - men det säger lite om hälsoläget för längdskidsporten. Frågan är hur många fler lögner, sanningar och fuskare den klarar av?

Inte många, är jag rädd.

Elofsson, Alsgaard och Bente Skari är utmärkta förebilder för sporten. Problemet är att deras insatser överskuggas av allt annat. Dragkraften hos dem kan aldrig utnyttjas i konkurrensen med fuskarna. Aktiva och ledare måste sätta sig ner och lära sig etik och moral innan det är för sent - och internationella skidförbundet måste ta problemen på allvar. Då kan det finnas en framtid, även för längdsporten.

På motstående sida ser ni tio namn som är favoriter i årets världscup. Trots att Per Elofsson varit sjuk är det han och Thomas Alsgaard som slåss om totalsegern på herrisdan. Bland damerna handlar det om Bente Skari och Kristina Smigun. Se där, nu fick man med det sportsliga också.

Patrik Thornéus