- Jag vet inte om jag kommer igen

Viruset stoppar Elofsson från att kunna träna för fullt

SPORTBLADET

KIRUNA

I mitten av juli började Per Elofsson, 24, känna sig krasslig.

I dag - nästan fem månader senare - är han fortfarande en skugga av sitt forna jag.

Frågan är om vår skidkung någonsin återtar tronen igen.

- Förhoppningsvis ska jag vakna upp en morgon och känna att allt är mycket bättre. Men jag vet inte, säger han.

Per Elofsson har redan gett upp tankarna på en totalseger i världscupen. "Jag tar det här loppet som träning", säger han inför premiären.

Rollen är något ovan. Per Elofsson kommer till mötet med internationell press i Kiruna och ingen ställer den givna frågan om han kommer att ta norrmannen Thomas Alsgaard i spåret.

Alla vet redan.

Per kommer inte att ha skuggan av en chans i skogarna runt Matojärvi i dag och själv är han inte heller det minsta hoppfull.

- Jag tar loppet som träning. Någonting annat räknar jag inte med. Jag har fortfarande långt, långt kvar till formen, säger han.

Det började redan i somras. Per kände sig hängig och kroppen svarade inte på den hårda träningen som han utsatte den för hemma i Röbäck. Till slut uppsökte han sjukhus och efter ett antal undersökningar kom svaret.

- Det handlade tydligen om ett mellanting mellan bakterie och virus. Fråga mig inte vad det heter, säger han.

Han hade drabbats av mycoplasma - en form av bakterie som angriper luftvägarna. Enligt svenske landslagsläkaren Mats Carlén är det oftast slarv som är orsaken till att elitidrottare drabbas.

Vill varna andra

- Jag sänder härmed ut en varning. Man ska aldrig träna när man känner sig sjuk. Då är risken stor att man drabbas av mycoplasma, säger Mats Carlén.

Per själv vet inte varför - eller när - han blev sjuk, men facit har blivit ödesdigert för hans säsong.

- Jag var och mätte upp min syreupptagningsförmåga och" Ja, den var inte så bra. Förra året hade jag sju liter och nu har jag runt sex. Kanske inte så konstigt att man blir stum och får ont i musklerna när man tar i, säger Per Elofsson.

Och suckar:

- Jag vet inte om, eller i så fall hur, jag ska komma ikapp.

Totalsegern i världscupen ser han redan som förlorad. I stället siktar han på VM i Val di Fiemme i februari.

Psykologiskt jobbigt

- Men jag vet inte om jag hinner ens dit. Ibland känns det bra, men så, när man tar i, så bryts musklerna liksom ner efteråt. Det hände mig efter ett hårt träningspass i veckan, säger Per Elofsson.

Trots alla motgångar är han på gott humör och skämtar till och med om sin oförmåga att åka fort.

- Visst är det psykologiskt jobbigt, det erkänner jag. Och visst händer det att jag får negativa tankar. Men jag är i grunden en positiv människa och tar det för vad det är. Jag kan ju inte göra så mycket åt det, säger Per Elofsson.

Han kommer att åka i Kiruna i dag, hoppa över morgondagens stafett och tävla i Kuusamo nästa helg.

- Sedan får jag göra en utvärdering och se vad som måste göras i träningsväg. Klart är i alla fall att jag inte ska åka i Davos, eftersom loppet går på hög höjd. I övrigt försöker jag lyssna på kroppen och lägga upp allt träning efter den.

"Ingen topplacering"

I Kiruna kommer inte 24-åringens tempo att leda till några spekulationer om dopning.

Han är glad om han tar sig runt.

- Det kommer inte att bli en topplacering, säger han.

Mycoplasma

Patrik Thornéus