Magda: Jag ska inte bli någon ny Gunde

Skidskytte-
stjärnan om det nya livet i tv-rutan

1 av 3
SPORTBLADET

Magdalena Forsberg trivs med livet - som fisken i... forsen.

Just forspaddling prövar den vattenrädda (!) idrottspensionären i sin nya äventyrsserie.

Men någon ny Gunde Svan vill hon inte bli.

Armarna har blivit smalare säger hon. För numera tränar Magdalena Forsberg bara när hon känner för det. Annars ser Sveriges mest populära idrottstjej ut som vanligt med sitt breda leende och folkliga framtoning. I januari är hon tillbaka i tv-rutan, den här gången med ett eget äventyrsprogram.

Så du ska göra en Gunde Svan?

- Nä, säger Magda och rynkar på näsan. Han är ju programledare, jag har bara gjort den här serien. Men det har varit kul och jag skulle kunna tänka mig att göra någon liknande grej i framtiden.

"Otäckt med höjder"

Berätta om upplägget.

- Det är ett friluftsprogram där tittarna får se mig anta utmaningar som skärmflygning och forspaddling. Det är lite otäckt med höjder och jag är inte så förtjust i vatten. Men man kommer ju över lite av sin rädsla genom att utsätta sig för det. Efteråt var jag väldigt nöjd med mig själv, säger hon och ser stolt ut.

Stolta över Magda har den svenska befolkningen varit åtskilliga gånger under hennes långa skidkärriär. Hon skämde bort oss med medaljer i var och vartannat mästerskap. Först nu har hon tid att skämma bort sig själv.

- Jag är så glad varje morgon när jag vaknar. Tidigare slog man upp ögonen och tänkte "hjälp, jag måste träna i dag" men nu är det inte så. Jag är mycket mer avslappnad. Visst flänger jag fortfarande väldigt mycket i jobbet men samtidigt har jag mycket mer tid över för annat när jag väl är hemma i Bergeforsen.

Kommentaror i tysk tv

Du saknar inte tävlandet alls?

- Nä, jag kan ju åka skidor i alla fall, utan pulsklocka och resultatvärden, när jag känner för det. Det är ju människorna omkring sporten som man saknar, numera träffas man bara då och då.

Magda lär träffa på de flesta i vinter då hon ska vara expertkommentator för den tyska tv-kanalen ARD. Skidskytte är stort i Mellaneuropa och svenskan omåttligt populär i Tyskland.

- Det ska bli en riktig utmaning. De vet ju hur mycket tyska jag kan eftersom de har intervjuat mig så jag borde inte vara så nervös för det. Men jag känner att jag måste ringa till Wolfgang (Pichler, Magdas före detta tränare) och snacka tyska en hel kväll så att jag kommer in i det igen, säger hon skämtsamt.

"Barn? Så småningom..."

För övrigt vill hon inte planera så mycket. Hon har tillräckligt att göra fram till jul och under skidsäsongen. Men vad händer sen?

- Framtiden är spännande. Hela världen öppnade sig när jag la av och det finns många saker jag kan göra. För två år sedan på sommaren hade vi en vilovecka och jag var helt färdig i kroppen och slut i huvudet. Jag satt i bilen och körde upp till min mamma som bor vid havet. Då tänkte jag att "är det så här det ser ut - livet, världen?". Nu kan jag göra så många saker.

Finns barn med i planering?

- Det blir väl så småningom.

Men det är inget som du ligger i hårdträning för?

- Nä, säger hon och skrattar - som vanligt.

Det är ju skönt att ha "Magda" tillbaka. ..

Klippklättring & vildsvinsjakt väntar i frilufsprogrammet

Magdalena Forsberg fick svenska folket att sitta klistrade vid tv-apparaten när hon tävlade.

Johanna Garå