Fredriksson tvåa i Ryssland

Sommerfeldt tog sin första seger i världscupen

SPORTBLADET

Han ville bli jämnare - och bättre.

Då tog Mathias Fredriksson hjälp av landslagstränaren Ola Rawald, finslipade tekniken - och blev vinterns succéman.

- Jag känner att jag fått mer flyt i åkningen. Då blir man också fräschare i kroppen, säger Mathias Fredriksson efter andraplatsen i ryska Kavgolovo.

Foto: REUTERS
KALLA GRABBAR Medaljtrion i kyliga Kavgolovo: Mathias Fredriksson, René Sommerfeldt och Alex Teichman.

Det handlar egentligen inte om någon omvälvande förändring - sett till hur många timmar Fredriksson lägger ner på sin träning.

Däremot har detaljerna i hans teknikträning lyfts fram och bearbetats, och resultatet har blivit att en talangfull åkare som förr ansågs som ojämn har blivit Sveriges starkaste man i längdskidåkningens världscup.

Andraplatsen i lördagens milslopp, fri stil, var Fredrikssons tredje pallplacering den här säsongen. Tidigare vintrar har det som bäst blivit en, ibland ingen.

- Mitt mål den här säsongen har varit att vara bra hela tiden. Förr har jag haft den största koncentrationen på mästerskapen och inte gått riktigt så bra i världscupen, säger Fredriksson när TT får tag i honom på landsvägen strax utanför Kavgolovo.

Kroppen svarar

I det kyliga ryska landskapet, där termometern under delar av loppet grävde sig ner mot 22 minusgrader, var det bara tysken René Sommerfeldt som var starkare än svensken.

I mål skiljde fem sekunder mellan världscupledaren och vc-tvåan Fredriksson, och precis som tidigare imponerade svensken i sin åkning.

Det tackar han teknikgnuggningen för.

- Jag har jobbat mycket med Ola Rawald för att förbättra min fristilsteknik, och det märks att det ger resultat. Om åkningen stämmer bra så har man mer kraft, och det är skönt att känna att kroppen svarar som man vill.

Positiv anda

Även förbundskaptenen Per-Erik Rönnestrand har sett Fredrikssons framsteg, och säger att teknikträningen med Rawald är en viktig del.

Det finns flera.

- Dels har han tränat hårt i många år, vilket ger resultat. Dels har han fått vara frisk och hel, säger Rönnestrand.

Och dels har Fredriksson och de andra svenskarna manat på varandra i den sammanhållning som Rönnestrand tycker sig se i de egna leden.

- Vi har en väldigt positiv anda i laget, och det känns som att alla dras med om någon lyckas. Det är vi och Tyskland som har varit mest framgångsrikt i vinter, medan andra - som Norge - har gått betydligt sämre.

Det var lördagens tävling i Ryssland ytterligare ett bevis på. Bakom Sommerfeldt och Fredriksson slutade tysken Axel Teichmann på tredje plats, och strax bakom åkta Jörgen Brink och Per Elofsson in på åttonde och nionde plats. Bäste norrman var Tore Ruud Hofstad på 24:e plats.

Besvikna norrmän

- Norrmännen hänger med huvudena just nu, säger Rönnestrand.

- De verkar bekymrade eftersom de inte vet varför det gått så dåligt för dem i vinter.

Rönnestrand ser ingen risk att de svenska framgångarna ska komma av sig lagom till VM i Val di Fiemme i slutet av februari.

- Nej, våra åkare är inte i hundraprocentig toppform ännu. Vi har definitivt mer att ge, säger han.

I damernas femkilometerslopp i Kavgolovo vann estniskan Kristina Smigun före italienskorna Sabina Valbusa och Gabriella Paruzzi. Jenny Olsson slutade på 22:a plats.

Jakob Sillén/TT

ARTIKELN HANDLAR OM