Svensk seger i långloppspremiären

Oscar Svärd tog hem femmilslopp i Tjeckien: Härligt att äntligen få vinna

SPORTBLADET

Det blev svenskt i topp när långloppsvärldscupen i skidor inleddes i Liberec, Tjeckien, med det fem mil långa Jizerska Padesatka på söndagen.

Sollefteå SK:s långloppsspecialist Oscar Svärd ryckte redan efter 12 kilometer och solokörde sedan hem segern i det klassiska loppet.

- Härligt att äntligen få vinna. Det här var min första seger i ett stort långlopp, säger Oscar Svärd.

Svärd var 58 sekunder före hemmaåkaren Stanislav Rezak. Trea kom estländaren Raul Olle och fyra italienaren Mauritzio Pozzi, som vann längloppsvärldscupen förra året.

Av de övriga svenskarna kom IFK Mora SK:s Henrik Eriksson på sjunde plats och klubbkamraten Mattias Svahn på tionde.

2002 års Vasaloppstrea kände sig dock sliten med fem kilometer kvar av tävlingen.

- Jag lyckades övervinna tröttheten när målet närmade sig. Det var tufft att soloköra i nästan fyra mil. Det känns underbart att satsningen höll. Nu kommer jag att satsa på totalseger i långloppscupen.

FIS Marathon Cup avgörs i åtta deltävlingar, varav fem i klassisk stil, Svärds favoritdisciplin.

Segerrycket i Tjeckien var inte planerat. Fem man gick loss tidigt. När Oscar Svärds värsta konkurrenter stannade till för att dricka var han plötsligt ensam.

- Jag trodde de skulle hinna ikapp mig. När de inte närmade sig stod jag på rejält och fick ett stort försprång. Det var knappt man trodde det var sant, säger Oscar Svärd, som ursprungligen kommer från Ulricehamn, men bor och jobbar i Östersund.

TT