Här börjar Mathias jakt på VM-guldet

Fredriksson om kinesiologin: Det fungerar

SPORTBLADET

Här är hemligheten bakom Mathias Fredrikssons framgångar.

Kinesiologi.

- Jag skiter i h u r det fungerar. Det fungerar! säger världscupstvåan.

Foto: JAN LUTHMAN
Uppladdning Homeopaten Elisabeth Lif Hagen hjälper skidåkaren Mathias Fredriksson att bli bättre i spåret. Hur? Hon rättar till obalanserna i kroppen genom muskelbehandling.

Mathias Fredrikssons säsong har börjat lovande. Efter tre pallplaceringar ligger han på andra plats i världscupen. Och han har inte ens toppat formen ännu.

VM-tvåan från 2001 har jobbat tillsammans med Ola Rawald för att förbättra sin teknik. Men det ligger något annat bakom succén. Den hemliga medicinen stavas kinesiologi.

- Jag går hos en kinesiolog och balanserar kroppen. Det låter kanske lite suspekt men jag har gjort det i två år. I början sa jag: "Säg inte till någon att jag har varit här för då tror de att jag är knäpp. " Men jag kände direkt att det var något speciellt.

Elektrisk aktivitet

Homeopaten Elisabeth Lif Hagen i Östersund undersöker Mathias genom manuell muskeltestning för att registrera den elektriska aktiviteten i musklerna och det centrala nervsystemet.

- Kinesiologin innehåller många olika delar. Man använder sig bland annat av muskeltester för att hitta obalanser i kroppen men näringslära och mental träning ingår också. Den största fördelen av muskelbehandlingen är att man känner skillnad direkt efteråt, säger Lif Hagen.

29-årige Fredriksson behandlas vanligtvis en gång i månaden men inför VM kan det bli så ofta som en gång i veckan. Både han och Lif Hagen är övertygade om att det har haft stor betydelse för hans skidkarriär.

- Elisabeth lyfter upp benet och trycker ner medan jag ska hålla emot. Det klarar jag först men när hon trycker på någon punkt har jag inte en chans i världen att hålla emot, säger han.

- Men sen går hon in och trycker på olika punkter och jag är hur stark som helst. Det är så hon balanserar olika energier. Det är ofattbart men jag skiter i h u r det fungerar. Det fungerar!

Eget hemapotek

Mathias har också fått ett homeopatiskt hemapotek och slutat använda penicillin. Med facit i hand vågar han lita på Lif Hagens råd. Och snackar skidor, det gör de ofta.

- Igår frågade jag Mathias om han skulle vinna världscupen i år. "Ja, det är klart svarade han." Trodde du det innan säsongen började? "Nej, jag är mycket bättre form än vad jag vågat hoppats på. Och jag har inte ens toppat formen än."

Toppar gör Fredriksson till VM i februari. Då kan det gå riktigt bra för den evige tvåan.

Detta är kinesiologisk medicin:

Johanna Garå