Jenny Olsson SM-drottning

SPORTBLADET

Jenny Olsson är på väg att kopiera SM-insatsen från 2001.

Med sitt andra SM-guld i Idre, i 5 km fri stil på lördagen, kan hon titulera sig SM-drottning igen. Återstår att ta hem guldet i söndagens stafett.

Jenny Olsson visade med besked att hon är Sveriges enda kvinnliga skidåkare av internationellt snitt. Den 23-åriga Åsarnatjejen, som varit femma och åtta som bäst i världscupen i vinter, vann lördagens kortlopp i SM med drygt 15 sekunders marginal.

- Jag var lite nervös före, trodde väl det skulle bli jämnare i dag än i torsdags, sade Fagerstadottern som sedan länge bor i Östersund.

- Men när jag började plocka sekunder i uppförsbackarna förstod jag att det kunde gå bra.

Liksom i det första SM-loppet var det klubbkamraten Mariana Handler som stod för det svåraste motståndet. Efter en försiktig öppning åkte Handler upp sig till ett nytt SM-silver.

Hon var 5,5 sekunder före Sofia Domeij, Husum, som efter flera ryggsmärtfyllda år tog hand om bronset, hennes första medalj i SM.

Handler kommer med största sannolikhet att få ett guld på söndagen. Bara ett svårt missöde kan hindra Åsarna att ta sitt fjärde raka stafettguld.

Och kanske är det dags för Handlers första individuella SM-guld nästa helg. Efter sitt femte individuella SM-guld avstår nämligen Jenny Olsson jaktstarts-SM i Haninge söder om Stockholm.

- Jag kommer att åka hem och träna och sedan åka och träna på hög höjd i Italien före VM, sade Jenny Olsson.

- Jag känner att jag måste ladda om både kroppen och huvudet. Jag måste få tillbaka suget. Det har blivit mycket resor med världscupen och det tär också.

Men i Idre har Jenny Olsson visat att vinterns fina form håller i sig.

Peter Wikström/TT