Strålande formbesked av Elofsson

Överlägsen seger i SM – och snart börjar VM

SPORTBLADET

Per Elofssons första seger för säsongen kom sent. Men satt desto skönare.

SM-segern på 15 km fritt i Idre var skidkungens sjunde, en av hans mest överlägsna - och ett kraftfullt formbesked inför VM.

VM-kungen från 2001 är en tronspekulant igen.

Foto: SCANPIX
Per Elofsson är en vinnare igen. Och på ett mycket imponerande sätt.

Elofssons utklassning i Idre var hans första seger i stora sammanhang på nästan elva månader. Så lång segerlös period har han inte haft sedan han slog igenom som senioråkare.

Men seger i sig var inte det viktigaste för Umeås skidfantom.

- Givetvis är det alltid roligt att vinna. Men framför allt var det viktigt att få tillbaka den rätta känslan i kroppen.

Och det fick Elofsson. Han tyckte att han gick ut löst, men tog ändå en tidig ledning och sedan var det en lång defilering mot guldet.

- Det är livsfarligt att slappna av i de här banorna. De är otroligt tuffa, man måste ligga på hela tiden.

- Så här bra har det nog inte känts i kroppen sen jag vann i världscupen senast.

Det var i Lahtis den 2 mars 2002. Samma disciplin som i Idre på lördagen.

Pallkänning

Den långa, djupa och tunga mykoplasmasvacka som Elofsson befunnit sig i sedan dess har han mödosamt tagit sig ur.

Tredjeplatsen i världscuploppet i Nove Mesto förra helgen var ett skönt besked. Guldet i Idre på lördagen ett definitivt kvitto.

- Eftersom det kändes bättre i dag än när jag kom trea i Nove Mesto så borde det här har absolut ha räckt till pallen i ett världscuplopp, funderade Elofsson.

- Jag orkade ligga på ordentligt i de tuffa backarna och fick ett fint driv. Och jag återhämtade mig snabbt och orkade åka på mellan backarna också.

Elofsson tänker ladda om och upp batterierna på hemmaplan efter Idre-SM. Jaktstarts-SM i Haninge nästa helg hoppar han över. Världscupens 10 km i italienska Asiago blott fyra dagar före VM-premiären den 19 februari blir hans sista formtest inför säsongens stora evenemang.

Långt efter

I världscuppoängjagande Mathias Fredrikssons frånvaro var det inte oväntat Anders Södergren som åkte främst bakom Elofsson. Men Södergren, som varit förkyld och inte tävlat på tre veckor, var inte i närheten av Elofssons tempo. Han var 1.07,9 bakom.

- Det är en bit kvar till decemberformen. Men får jag bara några tävlingar till så..., sade Södergren som var tvåa i världscupens duathlonlopp i Ramsau strax före jul.

Betydlig mer oväntad var bronsmedaljören. Johan Olsson, 22-åring från Västmanland som skidfostrats i Östersund och Åsarna mestadels, var knappt sex sekunder efter Södergren och forcerade förbi Jörgen Brink till sin första SM-medalj.

- Jag fick krampkänning på slutet, sade skrälltrean. När det var 1,5 kilometer kvar fick jag indikationer på att jag verkligen var med.

Glöm Kiruna

Johan Olsson är en talang som tidigare visat kapacitet. Två JSM-guld, en femteplats och stafettsilver i JVM 2000 finns på meritlistan.

- Men den skönaste segern var när jag vann Åsarnaspelen i hemmaspåren i fjol, sade han.

Världscuppremiären i Kiruna i slutet av november vill han dock glömma.

- Jag blev 86:a, sade han. Jag tror till och med att jag var sist av alla nationella åkare.

På lördagen hade han bara två nationella åkare före sig. Och han hoppas på bättre internationella framgångar i U23-VM i Italien senare i vinter.

Peter Wikström/TT