Elofsson – ett guldhopp

”Nu har jag börjat hitta känslan - det finns mer att ta”

SPORTBLADET

Det har varit en kamp mot klockan.

Och mot tankarna.

Men nu är skidstjärnan Per Elofsson tillbaka och VM i Val di Fiemme kan bli hans - precis som Lahtis-VM 2001.

- Nu har jag börjat hitta känslan, säger han.

Foto: PRESSENS BILD
Efter en mycket tuff säsong så här långt fick Per Elofsson i går äntligen kliva högst upp på pallen igen. Han vann 15 km fristil i SM och ännu viktigare; kroppen känns pigg igen.

Segern på 15 kilometer fritt i Idre var Per Elofsson sjunde SM-guld, men medaljen i sig var inte det viktigaste - utan sättet han tog den på.

Per Elofsson imponerade.

Stort.

Den fokuserade blicken, de kraftiga skären och den enorma överkroppsstyrkan är tillbaka.

Kort och gott: Per Elofsson är tillbaka.

- Nu börjar det hända saker i kroppen. I dag orkade jag gå på hela loppet och jag återhämtade mig snabbt i varje utförsbacke. Det var en skön känsla - en känsla jag saknat, säger han till Sportbladet.

Förra helgen blev Per Elofsson trea i Nove Mesto, men han var långt ifrån nöjd och klagade på att motorn inte fungerade som den skulle.

I går släppte allt.

"Bara att stå på"

- Jag tycker inte jag öppnade speciellt hårt, men tydligen gick det snabbt ändå. Sedan var det bara att stå på loppet ut, säger Per Elofsson.

Segermarginalen imponerade. Elofsson var en minut och åtta sekunder före tvåan Anders Södergren, som har en andraplats som bäst i världscupen den här säsongen.

- Eftersom känslan var bättre än i Nove Mesto, där jag blev trea, så är det här ett riktigt bra lopp, säger Per Elofsson.

Han är sprudlande glad. Oron han haft under hela vintern har förvandlats till hopp inför VM i Val di Fiemme som startar den 19 februari.

- Klart att man har funderat mycket. Det har känts tungt och man har famlat lite i mörkret. En sådan här framgång stärker självförtroendet, säger Per Elofsson.

Totalvinnaren av världscupen 2001 och 2002 har sin tyngsta tid som skidåkare bakom sig. Han hade problem med skador under sommaren och i höstas drabbades han av mykoplasma.

Flera månader av förberedelser försvann.

Tänker positivt

- Det har inte varit lätt, men nu ska jag försöka lägga det där bakom mig, säger han.

I och med att han fått lägga upp säsongen på ett annorlunda sätt - på grund av sin sjukdomsperiod - finns risken att han kommer att få en kort formtopp.

- Sedan kan jag nog vara lite ojämn från lopp till lopp, säger han.

Men Per Elofsson är inte orolig att han nått max för tidigt.

- Nej, det ska nog finnas mer och ta på. Till SM släpper jag bara upp formen lite. Efter stafetten åker jag hem till Umeå och tränar igen innan det är dags att toppa på allvar, säger han.

Pappa Tore Elofsson satt hemma i Röbäck och såg loppet framför tv:n och han är stolt:

Pappa var glad

- Mathias (Fredriksson) hade fått åka fort för att ha haft en chans mot Per. Jag är så glad för hans skull att det äntligen lossnar.

Segern var Per Elofssons första på elva månader. Senast han fick kliva högst upp på pallen var den 2 mars 2002 i Lahtis.

Samma plats där han blev VM-kung året innan.

I Val di Fiemme ska han försvara titeln.

Sveriges VM-trupp

Patrik Thornéus