Fredriksson – ett guldhopp

”Jag är i kanonform”

SPORTBLADET

Mathias Fredriksson är i sitt livs form.

I går vann han Oberhofs masstart över 15 km klassisk stil.

Och nu leder han den totala världscupen.

Foto: EPA
För andra gången den här säsongen vann Mathias Fredriksson en VC-tävling, 15 km i Oberhof.

I torsdags vann Mathias Fredriksson SM-guld över 30 km i Idre. Men han valde bort loppet på halva distansen och begav sig av till tyska Oberhof. I går tog han sin andra världscupseger för säsongen.

Trött förra helgen

- Jag var lite trött förra helgen efter en tung träningsperiod men nu verkade kroppen ha återhämtat sig. Och jag hade otroligt bra skidor, säger han.

Fredriksson gick snabbt upp i täten och drog fram till 7,5. Då föll han.

- Ja, jag ville ta det lite lugnare men ramlade i låg fart och hamnade sist i klungan. Fast det var ingen fara, med fem kilometer kvar gick jag upp i täten igen och ryckte. Jag fick en lucka och höll ledningen in i mål, säger 29-åringen.

Fjärde pallplatsen

Han tog Sveriges 75:e individuella världscupsseger. Och han placerade sig på pallen för fjärde gången den här säsongen. Rene Sommerfeldt hamnade bara på tolfte plats och svensken kunde gå om i den totala världscupen. Han leder med 530 poäng mot tyskens 488.

- Jag är i jättebra form, det är inget snack om saken. Mycket hårt arbete ligger bakom, säger han.

- Inför säsongen var målsättningen att åka så bra som möjligt men nu har det gått så bra att jag siktar på att vinna. Det ser bra ut.

Bra är bara förnamnet. Fredriksson ser kokhet ut inför VM som avgörs i italienska Val di Fiemme i mitten av februari. Tyvärr missar han SM-stafetten i dag.

- Jag hinner inte tillbaka, det drog ut på tiden efter loppet. Jag hade varit tvungen att sticka direkt efter dopningskontrollen men valde att åka till hotellet och duscha och äta.

Laddar i Östersund

Av de tre veckorna inför VM kommer han spendera större delen hemma i Östersund. För att slipa formen ytterligare.

- Det finns ingen garanti för att jag ska vinna. Men det känns bra.

Johanna Garå