Östersund vann herrstafetten

SPORTBLADET

När storstjärnan Mathias Fredriksson saknades tog lillebror Thobias över huvudrollen.

Med en formidabel slutsträcka knäckte Thobias Fredriksson IFK Umeås Jörgen Brink och förde Östersund till stafettguld i skid-SM.

Guldduellen mellan tvåfaldiga mästarna IFK Umeå och Östersund såg ut att gå om intet då Mathias Fredriksson efter sitt segerlopp i världscupen i tyska Oberhof gav upp tankarna på att hinna tillbaka till SM-stafetten över 3 x 10 klassiska kilometer i Idre.

Men Thobias Fredriksson såg till att det blev kamp ändå - och en oväntad segertrio.

Jerry Ahrlin och Anders Södergren gjorde sitt för att hålla kontakten med IFK Umeå. Men Per Elofsson såg på andra sträckan till att Jörgen Brink fick 15 sekunders ledning på slutsträckan.

Brink drygade ut försprånget i de tunga backarna i början på femkilometersslingan som kördes två varv.

Men Thobias Fredriksson hade suveränt glid under sina klassiska skidor och svepte snabbt bort sekunder fram till Brink.

En superglidare

Ännu vid åtta kilometer ledde Brink. Sedan kröp Fredriksson ihop över sina superskidor, gled förbi Brink och ner mot stadion och guldet.

- Det var samma skidor som Mathias vann tremilen i SM på, avslöjade Thobias.

- Jag väljer hellre att åka på skidor med sämre fäst och i stället få bättre glid. Jag kände att jag skulle kunna ta in kanske sju sekunder ner mot målet de sista två kilometerna. Jörgen väntade nog in mig de sista sekunderna och jag hade så hög fart när jag kom ikapp honom att det blev en lucka direkt.

Fartfyllde Fredriksson snuvade Brink och publiken på en spurtstrid.

Nytt alternativ

Han hann med en segergest på upploppet och vann till slut med drygt sex sekunder. Thobias Fredriksson är VM-uttagen i sprint, men kanske är ett alternativ även på traditionella sträckor efter stafettbragden och bronset på tremilen i torsdags.

Jörgen Brink är också uttagen till VM och siktar på en VM-plats även i sprint. Nu fick han inte visa sina sprint- och spurtkvaliteter.

- Det kändes stabilt i början, sade Jörgen Brink. Jag förstod att han hade väldigt bra skidor, men jag hade 13-14 sekunder vid sju kilometer. Men jag var trött sista biten.

- Det var inte så kul när han for förbi. Jag trodde jag skulle kunna gå med honom in på upploppet, men jag orkade inte.

Satsning med snabbt resultat

SM-guldet blev en stor triumf för Östersunds SK, klubben som under sin första nysatsande säsong klarade målet att ta SM-guld i stafett trots att lagets store stjärna saknades.

Efter två raka segrar var det motlut för IFK Umeå. Förstemannen Lars Carlsson tappade skidan och dyrbara sekunder och Per Elofsson gav bort några sekunder då han valde fel spår inför varvningen på andrasträckan. Sådana missar hade IFK Umeå inte råd med den här gången.

- Jag hade tänkt börja dra direkt ut från stadion på andra varvet. Men i stället fick jag jaga ikapp en bit igen och vänta med att försöka sticka, sade Elofsson, som ändå visat gryende VM-form under SM-dagarna.

Bakom tätduon hade IFK Mora och Åsarna en duell om bronset. Och Erik Eriksson, 22-årig dotterson till legendaren ''Mora-Nisse'' Karlsson, förmådde hålla undan för Johan Olsson, nyuttagen VM-reserv efter sitt bronslopp på 15 km fritt i lördags. Eriksson var 48,6 sekunder efter Thobias Fredriksson - men 1,3 före Johan Olsson.

Peter Wikström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM