- Leva ett normalt liv var fruktansvärt trist

Per Elofsson om den tunga tiden efter sjukdomen: Nu kan jag känna känslor igen, både vara glad och ledsen, inte bara apati

1 av 4 | Foto: mats strand
SPORTBLADET

RÖBÄCK

Mamma Annika och pappa Tore är bortresta och Per Elofsson, 25, har ensam hand om det stora huset hemma i Röbäck.

Han slänger in en pizza i mikrovågsugnen, skojar lite om hur nyttig den är och sätter sig vid köksbordet och kelar med katten.

Skidstjärnan har vunnit kampen mot klockan och känner sig harmonisk.

- Äntligen fungerar jag. Jag kan känna känslor igen, både vara glad och ledsen. Inte bara apatisk som tidigare, säger han.

Svensk skidsports stora omslagspojke har gått igenom sin hittills tuffaste period i livet. Hans helvete började i mitten av juni och det fortsatte långt in i november. Egentligen är det först nu som han med glädje kan blicka framåt mot VM i Val di Fiemme om två veckor.

Sportbladet träffar skidstjärnan hemma i Röbäck. Han är på strålande humör när han tar emot i dörren och han ser ut att trivas med att stå i centrum igen. Sjukdomsperioden har fått honom att inse att gräset inte är grönare på andra sidan.

Att livet som skidåkare faktiskt är rätt bra.

Usch, för det vanliga livet

- Jag tränade inte under några månader och då försökte jag passa på att leva ett vanligt, normalt liv. Men usch, tvärt emot vad jag trodde så var det fruktansvärt trist. Jag blev rastlös, på gränsen till galen, säger Per Elofsson.

Han har gått en kamp mot klockan. Under sommaren hade Per problem med skador och i höstas drabbades han av mykoplasma - en form av bakterie som angriper luftvägarna.

- Jag blev bara sämre och till slut gick jag till läkare och fick diagnosen. Det var hemskt. Jag orkade ingenting. Försökte ta stavarna och bara gå i skogen, men jag orkade inte, säger Per Elofsson.

Sjukdomen påverkade mer än fysiken. Psykiskt drabbades han också av djupa svackor.

- Känslomässigt blev det helkonstigt. Det fanns ingen variation. Jag var inte glad, jag var inte ledsen, jag var ingenting. Ibland orkade jag inte ens se på tv. Allt var bara ett enda mörker, säger Per.

Mikrovågsugnen tjuter till. Mamma Annika har lämnat ett lager av hemmagjord pizza åt Per. Ingen kost man förknippar med vältränade skidåkare, precis.

- Äsch, så onyttigt är det väl inte. Herregud, det finns ju tonfisk på den. Men jag är inte sådär jättenoga med vad jag äter, säger Per Elofsson och sätter sig till bords.

Några glas mjölk och en apelsin senare är Per mätt och klappar sig för magen. Sedan tar han ut Sportbladet på en rundtur i Röbäck. Första anhalten blir den nybyggda Elofssonhallen - en fullstor sporthall, som inte ens är invigd än - ett stenkast från familjen Elofssons hus.

Lånade gärna ut sitt namn

- Dom ringde och frågade om jag ville låna ut mitt namn och jag tvekade aldrig. Det är en stor ära, men lite konstigt känns det när man står här. Skylten, ja, märkligt är det, säger Per och tittar upp.

Utan hans hjälp kanske inte bygget hade stått där.

- Det har gått snabbare att fixa sponsorer när dom använt sig av mitt namn, det har det. Men hallen hade säkert blivit till ändå. Här är folk driftiga, säger Per Elofsson.

Sedan åker vi vidare i Röbäck. Skolan, Ica-affären och det relativt nybyggda lägenhetsområdet, där Per har en tvåa på 60 kvadrat. Han är hemma och han hälsar igenkännande på folk han möter.

"Jag smälter in bra här"

- Folk är vana att se mig här. Det händer att någon pekar, men det är inte alls farligt. Jag smälter bra in här, säger han.

Per söker sig till Röbäck så fort han får möjlighet. Han väljer ofta att träna på hemmaplan när landslagskompisarna åker till Mellaneuropa och soliga Alperna.

- Jag trivs här och träningsförhållandena är oftast bra, antingen här eller i Lycksele, där jag också tillbringar en del tid.

Per Elofsson säger sig inte kunna lämna Västerbotten och som många andra idrottare flytta till skatteparadiset Monaco.

- Det är inte min grej, säger han bestämt.

- Dessutom är det dåligt med snö där, tillägger han med ett skratt.

Vi bromsar in framför familjen Elofssons hus igen och tar klivet in i den numera riksbekanta ladan på gården. Här har Per sitt eget gym och när vi kliver in i det finns det en del tekniska prylar på väggarna.

Höghöjdshuset var en flopp

- Minnena av höghöjdshuset. Det blev dyra nätter, om man säger så. Jag använde bara det i ett par veckor och anledningen var att jag inte blev bättre. Tvärtom, jag tappade i kapacitet. Nu har jag rummet som styrketräningslokal, säger Per.

Nu väntar VM och han är regerande VM-kung från Lahtis 2001. Han har revansch att kräva efter fiaskot i OS. Bilderna när han avbryter tremilen - efter att ha gått in i den berömda väggen - är fortfarande smärtsamma för honom och för det svenska folket som hoppats så mycket.

- Vi vet ju varför det gick som det gick. När Mühlegg drog iväg hakade jag på såklart. Jag visste att jag var bättre än honom, eller rättare sagt jag trodde det. Men han hade lite andra kostvanor, säger Per Elofsson.

Dopning har blivit skidåkningens stora gissel och den svenska skidstjärnan tror inte att vi sett slutet än.

- Nej, det pratas fortfarande om vissa åkare och jag säger bara: ingen rök utan eld. Dessutom börjar resultatlistorna se lite annorlunda ut nu än vad dom gjorde tidigare på säsongen" Men jag orkar inte älta det där. Jag måste lägga all kraft på det jag själv gör, säger Per Elofsson.

På grund av allt strul har han inte satt upp några konkreta mål inför VM i Val di Fiemme, men han hoppas.

Allt måste klaffa för guld

- Jag måste ha en hundraprocentig dag, plus lite till, för att det ska bli guld. Men vi får se, det har känts bra och dagarna fram till VM blir intressanta. Går det att väcka kroppen, eller inte? Det är frågan, säger Per Elofsson.

Timmarna har flugit iväg och det har blivit eftermiddag. Per byter om för att köra ett lugnare träningspass.

Han skrattar.

- Skillnaden mot i vintras är stor, säger han och stakar iväg.

Byn heter Röbäck - världsmästarbyn

Jakten på VM-medaljer har börjat. Då väljer våra största medaljhopp att gå tillbaka till sina rötter igen. Anja Pärson i sin egen backe i Tärnaby. Per Elofsson hemma i Röbäck. Vad har de för mål? Hur ser deras förberdelser ut? Vågar svenska folket hoppas på guld igen? Sportbladets Patrik Thornéus och Mats Strand sökte upp våra superstjärnor på hemmaplan. I går Anja Pärson. I dag Per Elofsson.

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM