Sverige hotar bojkotta VM

Skidskyttarna: Vi måste få garantier att vi behandlas som alla andra nationer

SPORTBLADET

Svenska skidskyttelandslaget hotar bojkotta VM i Ryssland om en knapp månad.

- Vi hoppar av om vi inte får en garanti från internationella förbundet och arrangören att vi behandlas som alla andra nationer vid VM, säger svenske förbundskaptenen Staffan Eklund.

"Jag ska se till att ni får problem när ni ska komma in i Ryssland. Det räcker med ett telefonsamtal"

Detta hot framförde vice ordföranden i internationella skidskytteförbundet, ryssen Alexander Tichonov, till svenske förbundskaptenen Staffan Eklund och tränaren Wolfgang Pichler vid världscuptävlingarna i Östersund.

Orsaken var att det ryska skidskyttelandslaget anser sig ha blivit illa behandlade av den svenska och norska tullen när laget åkte från världscuptävlingarna i Lahtis till Holmenkollen via Sverige.

- Tichonov menar att vi borde förhindrat detta. Men jag har försökt förklara att vi inte kan ansvara för vad den svenska tullmyndigheten gör.

Tichonov verkar däremot besitta denna makt över den ryska tullen.

- Han sa att det räcker med att han ringer ett telefonsamtal så får vi, Norge och Finland problem vid ryska gränsen när vi ska till VM.

Tichonov uppträdde mycket hotfullt.

- Med den befattningen Tichonov har kan jag inte acceptera detta. Han kan inte uppföra sig så. Han följer inte sportens kultur och demokratiska regler.

"Vägrar be om ursäkt"

Trots flera påstötningar vägrar Tichonov ta tillbaka vad han sagt eller be om ursäkt.

- Vi åker inte till Ryssland om vi riskerar bli fråntagna saker i tullen, säger Eklund.

Den svenska förbundsstyrelsen ska nu, tillsammans med kollegorna i Norge och Finland, kräva att det internationella förbundet och VM-arrangören lämnar garantier för att de nordiska länderna inte ska drabbas av några repressalier vid VM i Chanty-Manysijsk, som börjar den 14 mars.

Johan Flinck

ARTIKELN HANDLAR OM