BRONSSKRÄLLEN

Brink: Lite trist när man var så nära...

SPORTBLADET

VAL DI FIEMME

Spurtspecialisten Jörgen Brink, 28, tog överraskande brons, men var ändå besviken efteråt.

Det kunde ha blivit guld - om han inte hakat ihop med tysken Axel Teichmann strax före mål.

- Tyvärr, den incidenten kan ha kostat mig segern, säger han.

Foto: mats strand
Jörgen Brink firade bronspengen med en rejäl tårtbit.

Inför duathlon-loppet var det många som varnade för Jörgen Brink. Han är en allroundåkare - lika bra i klassisk, fristil och i sprint - och har en fruktansvärt stark spurt.

Det blev också hans lopp.

Tempot var högt, men inte extremt högt - varken i klassiskt eller fristil - och inför målgången låg Jörgen Brink i täten.

Hakade i tysken

Sedan kom avgörandet, men inte i en spurt.

- Jag och tysken hakade i varandra just innan upploppet. Det var ingen stor grej, men jag tappade 20-30 meter, kanske, och blev stressad. Jag fick jaga ikapp klungan och där brände jag allt mitt krut, säger Jörgen Brink.

Han var trots det med och fightades. Mot Per Elofsson var Jörgen Brink chanslös, men han gav tvåan - norrmannen Tore Ruud Hofstad - en rejäl match.

Målfoto fick avgöra

Avgörandet kom efter målfoto.

- Lite trist när man var så nära, men egentligen spelar det ingen roll om det blev brons eller silver. Det var guldet man ville åt, men det är så små marginaler när man kommer på ett upplopp, säger Jörgen Brink.

Och fortsätter:

- Samtidigt slog jag ju Hasler. Jag sträckte fram benet och det är man ju van vid att göra när man åker sprint.

Vann i januari

Han har tagit klivet ut i rampljuset den här säsongen. I estländska Otepää, i januari, slog han igenom på allvar när han vann masstarten.

- Det loppet kändes bättre än det här, det gjorde det, men ett VM-brons är trots allt större. Medalj var mitt mål innan mästerskapet och faktiskt är det i sprint jag trodde att jag skulle ha bäst chans, säger Jörgen Brink.

28-åringen från Umeå har varit drabbad av sjukdomar. Bland annat den mycoplasma-bakterie som också Per Elofsson plågats av, men den här säsongen har han fått vara i stort sett frisk och det har gett ett ordentligt gensvar i resultatlistorna.

Målsättningen klar

- Givetvis är jag glad och nu har man ju infriat målsättningen. I fortsättningen kan jag åka mer avslappnat och hoppas det ger ännu bättre resultat, säger Jörgen Brink.

Trots att klubbkompisen från IFK Umeå Per Elofsson slog honom i spurten lär han bli det svenska ankaret i VM-stafetten.

Han har normalt sett en bättre spurt än den nyblivna världsmästaren.

Men i går var det Per Elofssons dag.

Och hans tur att sträcka armarna i luften.

Jörgen Brink tävlar för IFK Umeå

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM