Mannen som får 39 000 på rätt spår

Sportbladet granskar: Vasaloppet bakom kulisserna

SPORTBLADET

På söndag glider en överlycklig Vasaloppssegrare i mål i Mora med en kranskulla hängande om halsen.

För att han ska kunna göra det, och tusentals andra skidåkare ska kunna ta sig mellan Sälen och Mora, krävs ett enormt arbete.

3 000 funktionärer och ett tjugotal årsanställda är engagerade med allt från vätskekontroller till vallning till spårpreparationer.

Sportbladets Johanna Garå och Stefan Jerrevång följde några av dem under en dag i Vasaloppsveckan.

Foto: Stefan Jerrevång
Olle Englund är en av pistörerna som ordnar spåren till åkarna. Totalt prepareras 1270 km under veckan.

07.35 Sälen

Åkare efter åkare svischar förbi Per Hansson. Solen har inte tittat fram än men den bitande 20-gradiga kylan besvärar honom inte. Om drygt 25 minuter ska repet dras och eftersläntrande deltagare kommer få åka hem utan att pröva spåren.

Som startfunktionär ska Per se till att de ca 10 000 motionärerna som åker Öppet spår kommer i väg till Mora utan problem. Och än så länge är han nöjd - förutom en vurpa har allt flutit på som det ska. Redan vid klockan 05.15 hade några tidiga själar ställt upp sina skidor för att få en så bra plats som möjligt.

- För några år sen hittade vi en snarkande man i en sovsäck klockan tre på natten före Vasaloppsstarten. Termometern visade -25 grader, säger han och skakar på huvudet.

09.15 Mångsbodarna

7 000 liter blåbärssoppa. Det är vad Linnea Götesson, Monica Bergqvist och Alice Stefansson kokar ihop under Vasaloppsveckan. Och man får inte glömma all sportdryck, vatten, buljong och välling som åkarna också serveras.

Arbetet börjar redan dagar före det första loppet och håller på tills efter det att kransen lagts runt Vasaloppssegrarens axlar. Det inte blir mycket till skidåking för dessa damer vid Mångsbodarnas vätskekontroll.

Linnea har varit med sen hon var liten flicka. Då plockade hon blåbär som kokades till saft och blev till soppa dagarna före Vasaloppet. Traditionen har dock medfört en biverkning - hon avskyr blåbärssoppa...

10.57 Evertsbergssjöarna

Vid en avfart inte långt från kontrollen i Evertsberg står två kamouflageklädda militärer och lutar sig mot sina gamla Husqvarnor. De tillhör trafikplutonen vid T2 i Skövde och har till uppgift att se till så att trafikanterna parkerar rätt längs Vasaloppsvägen.

- Skönt att komma ifrån allvaret ett tag, säger Stefan Olausson - en av 25 värnpliktiga som hjälper till kring skidtävlingarna.

- Det finns en hel del olydiga åskådare men de flyttar bilarna när vi säger till dem. Fast vissa av dem ser väldigt sura ut.

13.05 Oxberg

Lugnet råder vid vallarstugan i Oxberg. Det strålande vädret har gjort skidorna förhållandevis lättvallade och få åkare har problem.

- Det är blått i dag, säger vallarchefen Stefan Andersson och förklarar att på skidspråk betyder uttrycket att temperaturen ligger mellan 3 och 10 minusgrader.

Teamet har en vallarmaskin men mestadels görs jobbet för hands och tar 2-3 minuter per skidpar.

En kille kommer in med bruten stav och Stefan ser till att utrusta honom med en ny tills målgången i Mora.

- Servicen är också en del av mitt jobb. Trasiga stavar och skidor byts ut. I år har det dock varit ganska lugnt.

Dagens skörd står bakom dörren och består av en skida och fem-tio stavar.

- Vissa år är det fullt med trasig utrustning här. Då har det varit isföre, då kör de omkull allihopa. Nu är förhållandena perfekta, säger han och kisar upp mot den blå himlen.

13.31 Oxberg

- Ja, första och sista gången, svarar Axel Karlsson uppgivet på frågan om det är hans första Öppet Spår.

Med 28 kilometer kvar till Mora har han sökt upp sjukstugan för att få lite massage för sina ömmande axlar. Anne-Charlotte Schuber lindrar värken bäst hon kan och efter tio minuter ger sig Växjö-åkaren ut i spåren igen.

I stugan finns allt från ombyteskläder och akutväska till huvudvärkstabletter och kaffe.

- De flesta kommer in med muskelkramp,speciellt i låren och ljumskarna, och skavsår. Man masserar, försöker peppa dem och få dem att dricka salt buljong, säger Anne-Charlotte.

- Det märks att de flesta har fler mil i kroppen i år än tidigare. Snön i södra Sverige har gjort gott. I dag har fem stycken brutit men det är i och för sig tre timmar kvar tills kontrollen stängs. Nybörjarna har inte anlänt än...

16.42 Hökberg

Med stumma ben och lidande ansiktsuttryck tar sig eftersläntrarna upp för den sista backen in till kontollen vid Hökberg.

Det är 19 kilometer kvar till Mora.

Mörkret har börjat falla och få av dessa trötta åkare kommer få åka hela vägen till målet. Då rycker "räddningspatrullen", Sören Samuelsson och Leif Bengzon, in på sina snöskotrar.

De åker längst bak och ser till att få med sig de sista åkarna till Mora. Det dras ett rep vid kontrollerna efter en viss tid och de som inte hunnit fram tvingas av banan.

- Det blir runt 20-30 stycken vid varje kontroll. Jag tog upp en tjej i Evertsberg som inte hade inte några mil alls i kroppen. Hon var rädd för minsta lilla nedförsbacke och satte sig på ändan i alla. Hon sa till sig själv att "står jag inte i denna backen så ska jag ta mig en cigarett".

Efter det ramlade hon och rökte i varje nedförsbacke.

- Redan i Mångsbodarna bestämde vi date klockan 14.30 i Evertsberg och mycket riktigt hann hon inte fram före repet drogs, säger Sören och garvar.

18.05

Det är folktomt i spåren. Olle Englunds arbetsdag börjar efter att alla åkare har passerat Gopshus skidbacke, några kilometer efter Hökberg. Han är en av ett tiotal pistörer som ser till att Vasaloppsdeltagarna har spår att åka i.

Totalt prepareras 1 270 kilometer under Vasaloppsveckan. Vanligtvis jobbar Olle för kommunen och redan från november förbereder han skidbacken och kör längdsträckan i skogen.

Men i kväll ska han under fyra timmars tid leta sig fram till målet i Mora. Efter den fina dagen tror han inte att kvällens arbete kommer bli särskilt svårt.

- Men man måste se till att hinna klart innan snön blir för hård. Om det snöar kan man få vara uppe hela natten och dra spåren.

- Då är det tur att man inte behöver åka själv, säger han och hoppar upp i sin pistmaskin.

Olle är en av 3 000 ideella funktionärer som ser till att Vasaloppsveckan blir en fest för alla deltagare och åskådare. De ser det som en självklarhet att ställa upp - hela

regionen runt tävlingarna har till och med sin egen tideräkning. Saker och ting händer "före eller efter Vasaloppet" .

Under tio dagars tid hinner de inte se mycket av själva skidåkningen.

Men det gör inte så mycket.

Det kommer alltid fler lopp, fler år.

Johanna Garå

ARTIKELN HANDLAR OM