Världens bästa bröder

”Thobias ville bli fotbollsspelare, han sov med bollen i sängen”

1 av 3 | Foto: Mats Strand
GULDKRAMEN Thobias Fredriksson omfamnas av storebror Mathias efter onsdagens sprintguld.
SPORTBLADET

Teddybjörnen Fredriksson fanns aldrig hemma på Bergsliden i Dals Rostock.

För Thobias var det var fotbollar som gällde – även i sängen.

Hade det inte varit för storebror så hade det inte blivit någon skidkarriär alls. Nu är Thobias Fredriksson världsmästare.

Kvällen har sänkt sig över Dals Rostock. Men ljuset flödar över det 3,7 kilometer långa elljusspåret. Det var här den började: framgångssagan Fredriksson.

Men OK Kroppefjäll hade hård konkurrens om skidtalangen Thobias. Favoritleksaken var fotbollen – inte skidorna.

– Thobias ville bli fotbollsspelare, han sov med bollen i sängen på nätterna, säger mamma Ann–Sofie.

Som 14-åring togs han ut till elitpojklägret i Halmstad.

När högstadiet var slut tvingades Thobias till ett svårt val.

– Han kom in på fotbollsgymnasiet. Men han kom också in på orienteringsgymnasiet, skidorienteringsgymnasiet och skidgymnasiet. Till slut valde han att följa med Mathias till Torsby, säger Ann-Sofie Fredriksson.

Pappa Rune jublade

Under VM har hon följt Mathias guldkamp framför tv:n. Men i går orkade mamma Fredriksson inte längre. I stället för att se Thobias medaljjakt gick hon på loppmarknad.

– Man lider så mycket med dem man älskar mest. Jag tog en tur med bilen och lyssnade på finalloppet på radio. Det var lugnast så.

Framför tv:n hemma i Dals Rostock satt pappa Rune och jublade.

Och uppe i Östersund firade lillasyster Gabriella, 25, med champangne tillsammans med Thobias flickvän Linda Englund, 27.

– Thobias har radat upp andraplatser i världscupen, men aldrig vunnit. När han varit besviken har jag sagt till honom ”det är bättre att du sparar förstaplatsen till VM istället”.

– Men innerst inne trodde jag inte att det skulle gå.

Gabriella har följt sina bröder genom karriären. Först i elljusspåret hemma i Dals Rostock. Sedan på skidgymnasiet i Torsby. Nu bor hon, liksom bröderna, i Östersund.

– Jag har haft stor nytta av mina bröder genom livet, jag har haft det lätt för mig och bara hängt på.

Mellan Torsby och Östersund var familjen Fredriksson i Borås.

Borås Gif storsatsade inför skid-SM på hemmaplan 1993. Ett SM som till slut fick flyttas på grund av snöbrist.

– 1992 ledde vi SM-stafetten i Kiruna inför slutsträckan. John Vikman och Mathias hade fört upp oss i ledningen. Hade vi fått använda Thobias tror jag att vi hade haft bra chans att vinna, säger Kjell-Åke Pettersson som tränade och tog hand om syskonen under tiden i Borås.

Isolerades i Salt Lake

Men Thobias fick inte starta. Regelverket satte stopp. 16 år gammal var han för ung. Det var inte sista gången Thobias har haft problem i samband med en tävling. I OS i Salt Lake City drabbades han av feber och förkylning och isolerades från den övriga truppen. Under årets jaktstarts-SM drabbades han av vinterkräksjukan och kunde inte utmana Mathias om guldet.

En annan tävling den här säsongen fick ställas in helt – den klassiska brödrakampen på julafton i elljusspåret i Dals Rostock.

Orsak: Mathias fanns inte på plats. Det gjorde han i går.

Första guldkramen fick Thobias av Mathias – brorsan som sett till att fotbollen i sängen nu är ersatt av en glänsande guldmedalj.

Bröderna Fredriksson i vått och torrt

Martin Fransson

ARTIKELN HANDLAR OM