Dubbla svenska medaljer i VM-avslutningen

...men Mathias Fredriksson
missade medaljen igen

SPORTBLADET

Anders Södergren och Jörgen Brink ordnade ytterligare två svenska medaljer när skid-VM i Val di Fiemme avslutades i dag med 50 kilometer fri stil.

Silvermedaljören Södergren och bronsmannen Brink åkte i lag stora delar av loppet och drog fram varandra i spåret. Till segraren Martin Koukal, från Tjeckien skiljde det till sist 15 sekunder.

Mathias Fredriksson slutade fyra.

– Jag är oerhört lycklig för min silvermedalj, sa Anders Södergren till SVT direkt efter loppet.

En som var minst lika lycklig som Södergren var den trefaldige bronsmannen Jörgen Brink, som tidigare i veckan klappade ihop på stafetten.

– Det här var den roligaste medaljen av de tre efter det som hände i stafetten, sa Brink.

Fulländat lopp av Koukal

Martin Koukal gjorde ett taktiskt fulländat lopp. Tidigt kom italienaren Fulvio Valbusa, som startade en halvminut efter Koukal, ikapp tjecken. Koukal gick med och skuggade täten de första två milen. När han sedan satte in stöten kunde Valbusa inte svara – och ingen annan heller.

Koukal, tidigare femma som bäst i världscupen i år, var nöjd med loppet - som gick mycket fort; sluttiden blev 1.54.25,3, den snabbaste segrartiden i ett stort mästerskap.

– De första 25 kilometrarna var jobbiga och jag kände mig inte fräsch. Men sedan kändes det bättre och bättre och efter 30 kilometer kände jag att jag var fräschare än Valbusa. Jag är mycket nöjd med mitt lopp, sa Koukal till SVT direkt efter loppet.

Jämnheten gav medaljer...

Anders Södergren och Jörgen Brink åkte jämnt och starkt genom hela loppet. Södergren var ikapp Brink relativt tidigt och till en början såg de ut att svara för de svagaste svenska insatserna för dagen.

Efter hand knappade de in mer och mer tid gentemot konkurrenterna. Till sist räckte det till en andraplats för Södergren och en bronsmedalj för Brink. Södergren var 15 sekunder efter Koukal i mål, Brink 43,7 sekunder efter.

...men Fredriksson missade medaljen

Mathias Fredriksson fick göra hela loppet själv utan draghjälp av någon. Länge var han med och fajtades om medaljerna, men det höll ännu en gång inte hela vägen.

– Jag hade kramp på slutet och förstod att det inte skulle gå. Med tanke på det är jag nöjd ändå med min fjärdeplats, sa Fredriksson till SVT.

Fredriksson missade bronsmedaljen med 16 sekunder.

Per Elofsson gjorde en bra första halva av loppet, men orkade inte fullfölja och slutade på 21:a plats, tre minuter och 40 sekunder efter Koukal.

Rickard Westman

ARTIKELN HANDLAR OM