"Vi har världens bästa landslag"

Bästa VM sen 1991: Vi ska stärka vår position

SPORTBLADET

VAL DI FIEMME

Förbundskaptenen Per-Erik Rönnestrand gick ut - oerhört kaxigt - och sa att Sverige skulle ta fem medaljer i Val di Fiemme.

Det blev sex.

- Vi har inte bara tagit ett steg framåt, utan flera. Sverige har världens bästa herrlandslag just nu, säger han.

nya skidkungarna Efter flera magra år har Sverige på allvar tagit upp kampen mot Norge om titeln: världens bästa skidnation. Och de blågula kommer på bred front. Anders Södergren, Mathias Fredriksson, Jörgen Brink, Per Elofsson och Thobias Fredriksson lämnar Val di Fiemme efter Sveriges bästa VM sedan 1991.

Efter OS-fiaskot för knappt ett år sedan - Sverige tog inte en enda längdmedalj i Salt Lake City - lämnade Magnar Dalen jobbet som förbundskapten.

Ersättaren blev tidigare vallateknikern Per-Erik Rönnestrand.

I höstas satte han upp målsättningen inför VM i Val di Fiemme.

Och många skrattade gott.

- Fem medaljer var oerhört tufft. Men det målet var satt som en utmaning och vi lyckades, säger Per-Erik Rönnestrand.

Efter de två inledande distanserna i VM - masstarten över 30 kilometer klassiskt och 15 kilometer klassiskt - stod Sverige fortfarande på noll medaljer i Val di Fiemme.

Aldrig orolig

Olyckskorparna kraxade och en av kvällstidningarna (inte denna) dömde ut det svenska längdlandslaget.

- Jag var aldrig orolig, även om det givetvis var en kämpig början på mästerskapet. Men det skulle komma fler chanser, säger Per-Erik Rönnestrand.

Per Elofssons guld och Jörgen Brinks brons i skiathlon var startskottet på ett medaljregn, som inte skådats sedan VM 1991 i just Val di Fiemme.

Då blev det åtta medaljer och Sverige var en stormakt inom längdsporten.

Precis som i dag.

Känt sig pressad

- Jag som högst ansvarig har känt en oerhörd press. Längdskidåkning är stort i Sverige och folket kräver framgång. Skulle vi ha misslyckats hade jag bara haft att packa ihop sakerna och åka hem, säger Per-Erik Rönnestrand.

I dag blir han hyllad som en hjälte.

- Det är åkarna som har gjort det och det mest glädjande är att fler tagit steget ut i rampljuset. Vi ska komma ihåg att Mathias Fredriksson, som är världens bästa åkare sett till världscupen, inte tagit en enda individuell medalj och Per Elofsson inte varit i riktig form.

- Det kallas bredd.

Vad är hemligheten bakom den framgången?

- Många faktorer spelar in, så klart. Men om jag ska peka på någonting speciellt så är det lagharmonin. Trots att det handlar om en individuell idrott så fungerar svenska landslaget som just ett lag. Alla jobbar för varandra och stämningen är på topp.

Per-Erik Rönnestrand fortsätter:

- Sedan är organisationen vältrimmad. Vi som tränare, vallateamet, övriga ledare" Ja, alla jobbar hårt och är delaktiga i framgångarna.

Nya guld i sikte

Nästa år är fritt från mästerskap, men planeringen inför Oberstorf 2005 har redan börjat.

I dag åker Per-Erik Rönnestrand till den blivande VM-orten i Tyskland.

- Jag ska dit och se lite på hur anläggningarna ser ut. Sedan ska jag ordna med boende och andra praktiska saker. Vi kan inte slå oss ner och bara njuta, utan vi ska bli ännu bättre.

Tror på damerna

- Vi har världens bästa herrlandslag just nu och den positionen ska vi stärka. Jag har även stora förhoppningar om att damerna ska få en liknande kurva som herrarna.

Förbundskapten Per-Erik Rönnestrand avslutar VM 2003 i Val di Fiemme med orden:

- Vilken härlig revansch!

De mörka åren

Bästa svenska VM-facit på 13 år

Sverige gjorde sitt bästa VM på 13 år, men än är det en bit kvar till Norge. Så här slutade årets medaljliga:

Patrik Thornéus