Brink efter bronset: Det här gör livet lättare

”Jag var på väg hem efter stafetten”

SPORTBLADET

VAL DI FIEMME

Under VM har Jörgen Brink, 28, varit i himlen, i helvetet och i halvvägs till himlen på nytt.

Femmilen blev hans stora revansch för missen i stafetten.

- Det är omöjligt att glömma det som hänt, men medaljen i dag gör livet lite lättare att leva. Jag hade gråten i halsen när jag gick över mållinjen, säger bronsmannen.

Foto: MATS STRAND
bronskyssen I går kunde paret Marlene Nyström och Jörgen Brink fira hans tredje bronsmedalj.

Han har haft några minst sagt omtumlande veckor i Val di Fiemme. Det började med ett överraskande VM-brons i skiathlon, fortsatte med en totalt genomklappning i stafetten - som kostade Sverige guldet - och avslutades med ett brons på mandomsprovet 50 kilometer.

Själv var han på väg hem efter stafetten.

- Då var jag less och hade funderingar på att strunta i allt. Jag ville inte se ett par skidor och en femmil kändes väldigt, väldigt avlägset, säger Jörgen Brink.

Stängde in sig

Han tog inte i ett par skidor på två dagar. Brink låg på svenskhotellet Montanara och bearbetade sorgen och den stora besvikelsen. Han hoppade över sprinten - där han innan mästerskapet trodde sig ha bäst chans - och samlade i stället krafter.

- Så smått började det kännas bättre, både fysiskt och mentalt. Jag fick tillbaka lite av suget och jag vet att jag är i bra form. I fredags testade jag lite skidor och bestämde mig för att köra, säger Jörgen Brink.

Han startade en halvminut före silvermannen Anders Södergren och blev snabbt uppåkt av lagkompisen. Som sämst låg Jörgen Brink på 18:e plats innan han och Södergren tillsammans började klättringen.

- Vi hjälpte varandra. Jag drog på platten och han utför. Det var ett perfekt samarbete. Två kilometer innan mål gick det upp för mig att jag faktiskt hade chans på medalj, säger Brink.

Han och Anders Södergren åkte snabbast på slutet och plockade sekunder på tjecken Martin Koukal, som överraskande vann VM-guldet.

- Kanske borde jag ha kört lite hårdare för att dra Anders till guldet. Men jag vågade inte, tänk om jag blivit stående igen, säger Jörgen Brink.

Kunde le igen

I mål var han överlycklig. Det sorgsna ansiktsutrycket han haft sedan stafetten var borta och Brink log igen. Flickvännen Marlene Nyström, 24 - som kom till Val di Fiemme i torsdags - var snabbt framme och paret förenades i en lång kärleksfull kram i målområdet.

- Jag är så glad för Jörgens skull. Han behövde det här för att kunna gå vidare. Vilken revansch. Jag är så lycklig, säger Marlene Nyström.

Jörgen Brink åker hem från VM i Italien med tre bronsmedaljer - flest pallplatser av alla svenskar.

- Men det är skillnad på brons och brons. Stafettbronset hade jag klarat mig utan. Den händelsen kommer för alltid att finnas kvar i mitt huvud, säger Jörgen Brink.

Han har fått sitt stora internationella genombrott, men vägen dit har varit hård och jobbig.

Inte minst i Val di Fiemme.

Den mörka dagen

Patrik Thornéus