”Jag var helt slut, det gick på vilja”

Vasaloppsvinnaren Oskar Svärd efter duellen med Aukland

SPORTBLADET

MORA

En rafflande spurtstrid avgjorde Vasaloppet.

Sollefteås Oscar Svärd segrade med mindre än en sekund före norrmannen Jörgen Aukland.

– Nu var det min tur, jublade den överlycklige Svärd.

Det var svårt att inte tycka lite synd om Jörgen Aukland. I går blev han slagen av en svensk i Vasaloppet för andra året i rad.

Förra året fick norrmannen se sig besegrad av Falun/Borlänges Daniel Tynell med nio sekunders marginal. I år skiljde det mindre än en sekund.

Det var Oskar Svärd från Sollefteå som fick bjuda på segervrål och glädjetårar med den berömda kransen om halsen.

Nära flera gånger

– Jag har ju varit nära så många gånger. 9:a, 2:a 5:a och 3:a – nu var det min tur. Att vinna Vasaloppet är något jag har drömt om hela livet. Jag har sagt att innan jag har vunnit det skulle jag inte lägga av att åka skidor, säger en glad västskötte.

Förhandsfavoriten Aukland hade inför Vasaloppet vunnit tre av loppen i maratoncupen i år, Svärd ett. De två hade sällskap med ett trettiotal åkare ända in i Oxberg, med 29 km kvar till målet i Mora.

Precis före kontrollen vid Eldris, med en dryg mil kvar, ryckte Aukland och fick en lucka. Men tjecken Stanislav Rezac och Svärd turades om att försöka åka i kapp och med en kilometer från mål var de i kapp. Det 79:e Vasaloppet skulle avgöras med en spurtstrid.

Smög bakom

– Folk ropade att Jörgen var trött och när vi kom i kapp förstod jag att han inte frivilligt släppte upp oss. På upploppet tog jag in och plötsligt var jag i fatt. Egentligen var jag helt slut, men det gick på ren vilja, säger Svärd, som gjorde ett taktiskt riktigt lopp där han hela tiden var med i täten, men aldrig var uppe och drog.

Många trodde att lillebror Aukland skulle bli den andre norrmannen någonsin att vinna det prestigefyllda loppet. Men 27-åringen från Oslo fick inte sälla sig till segraren från 1971, Olle Ellefsäter.

– Det var närmare i år, nästa år kanske. Jag ger mig inte nu, säger Aukland.

Han berättade att storebror Anders tänker satsa på Vasaloppet nästa år eftersom det inte är några stora mästerskap.

Vad gör du om du blir tvåa nästa år igen, slagen av Anders?

– Då ger jag upp.

Johanna Garå

ARTIKELN HANDLAR OM