Miljonsmäll för skidförbundet

Sponsor i konkurs - nu väntar hårda besparingar: Det är värdelöst

SPORTBLADET

Svenska Skidförbundet riskerar att förlora en miljon kronor efter att företaget Sponsorservice gått i konkurs.

Nu måste förbundet spara.

- Det finns inte ekonomi till att skicka ett fullt lag till världscuperna. Det är den krassa sanningen, säger förbundskapten Per-Erik Rönnestrand.

Foto: mats strand
Skidstjärnan Jörgen Brink är bedrövad över ekonomin.

Bara de bästa åkarna som får ersättning från arrangörerna för kost, logi och resor kommer att åka till Holmenkollen, Lahtis och Falun.

I Holmenkollen blir det endast Anders Södergren, Mathias Fredriksson och Jörgen Brink i de traditionella grenarna på herrsidan.

"Slår hårt mot de yngre"

- Det är värdelöst. Det slår hårt mot de yngre som är duktiga och inte får chansen att tävla i världscupen. Och hur har de tänkt om någon i stafettlaget i Falun blir sjuk? säger Jörgen Brink.

Norska medie- och reklamföretaget Sponsorservice har samarbetat med Svenska Skidförbundet under två år. För drygt en vecka sedan gick det i konkurs.

Sponsorservice har bland annat hand om reklamrättigheterna till världscuptävlingarna i Åre som startar i dag och i Falun om två veckor.

- Vi har fått tillbaka reklamrättigheterna till Åre och sålt dem själva. Där riskerar vi bara att förlora cirka 100 000, säger Jan Larsson, förbundsdirektör.

Stora förluster i Falun

- Det som bekymrar mig är Falun. Där riskerar vi att förlora en miljon. Det slår hårt. Man måste spara in det på ett eller annat sätt.

Risken är att Skidförbundet inte får ut de pengar som sponsorerna har betalat in till Sponsorservice eller att förbundet inte hinner sälja reklamrättigheterna om de lyckas få tillbaka dem.

- Om Sponsorservice inte blir uppköpt får vi inget tillbaka. Det får vi veta i dag, säger Larsson.

Förbundskapten Per-Erik Rönnestrand ser inte besparingarna som någonting ovanligt.

- Ekonomin är dålig. Och det här gör att det går ännu mer bakåt. Vi får skicka nio herrar och sex damer till tävlingarna, men det gör vi aldrig. Man måste trolla med ekonomin, säger han.

Jill Sjölund