Ny finländsk dopningsskandal

A-prov visar att en åkare varit dopad under skid-VM i Val di Fiemme

SPORTBLADET

Den finländska skidsporten skakas av en ny dopingsskandal.

En åkares a-prov var positivt under VM i Val di Fiemme – enligt uppgift ska det handla om en kvinnlig åkare.

Finska medier pekar i kväll ut Kaisa Varis.

VM i Val di Fiemme sågs som en succé. Efter VM i Lahtis och vid OS i Salt Lake City verkade skidåkningen äntligen ha fått ett rent mästerskap.

Nu skakas i stället sporten av en ny, finländsk dopningsskandal. Vid en presskonferens på fredagen meddelade det findlänska förbundet att man efter årets världscupsäsong lägger ned verksamheten tills vidare. Det spekulerades tidigt i att landslaget inte skulle delta i de kommande tävlingarna i Lahtis, men så är inte fallet.

Samtidigt tar den finländska regeringen i med krafttag. Finska YLE rapporterar att alla bidrag till skidförbundet stoppas under utredningen av det nya dopningsfallet. Enligt kulturminister Kaarina Dromberg ska statsanslagen omprövas när resultatet från B-provet offentliggörs.

För höga blodvärden

Dopningsrykten förekom redan under VM-tävlingarna. Kaisa Varis och vitryskan Svetlana Nagejkina stängdes av från de första fem dygnen, när tester visade att de hade för höga hemoglobinvärden. Kaisa Varis hb-värde mätte 16,4 gram/liter, vilket är 0,4 mer än tillåtet för damer. De urinprov som Varis och Nagejkina tvingades ta efter proven kom dock tillbaka negativa.

Varis pekas ut

Spekulationerna i finska medier gör gällande att det handlar om just Kaisa Varis. Redan i onsdags – dagen efter det positiva dopningsprovet – meddelade hon att hon inte skulle tävla i Holmenkollen. Totalt har sex finländska VM-åkare valt att inte ställa upp i helgens tävlingar.

Förutom Varis handlar det om Riitta-Liisa Lassila, Teemu Kattilakoski, Olli Ohtonen, Sami Repo och Kuisma Taipale. När finska FNB i dag ringde runt förnekade de fem att de skulle ha något med saken att göra. Kaisa Varis var dock inte anträffbar.

Höga blodvärden

Det är inte säkert att ett finländsk dopningsavslöjande betyder något för medaljfördelningen i Val di Fiemme. B-provet – som fäller avgörande – har ännu inte testats. Dessutom fick de finländska åkarna bara med sig en medalj – ett silver i damernas stafett. Åkarna var Riikka Sirvioe, Virpi Kuitunen, Kaisa Varis och Pirjo Manninen.

Nu kastas en lång skugga över hela den finländska skidåkningen. Innan resultatet från b-provet släpps om en dryg vecka vill skidförbundet inte säga vilken åkare det handlar om, vilken typ av dopning eller om det handlar om en kvinna eller man.

Förbundsbasen beredd avgå

Uppgifter – bland annat i finländska medier – gör dock gällande att det handlar om en kvinna.

Vid dagens presskonferens var ledningen för skidförbundet självkritiskt.

– Jag ber om ursäkt för att detta har kunnat hända. Om förbundet kräver det så är jag beredd att avgå, sa förbundsbasen Seppo Rehunen.

Totalt genomfördes 108 dopningstester under VM i Val di Fiemme. Det enda positiva resultatet kom från den finländsk skidåkaren. Bland annat togs blodprover och man letade efter spår av epo.

Fakta / Finländska truppen

Följande finländska åkare var med i VM i Val di Fiemme:

Fakta / Finländska dopningsskandalen

Mattias Lundell, Dino Stén