”De skiter i oss åkare”

Fis tar bort tremilen från mästerskap: Det traditionella håller på att försvinna

SPORTBLADET

Tremilen ut. Skiathlon och sprinterstafett in.

Skidvärlden byter spår igen.

- Fis skiter i oss åkare, säger Mathias Fredriksson, 30.

Foto: MARIE BIRKL
GÅR TILL ATTACK Mathias Fredriksson gillar inte Internationella skidförbundets förändring att ta bort tremilen från mästerskap.

Internationella skidförbundet (Fis) har redan klubbat det förslag som ingen åkare ville ha.

Därför kommer vi inte att få se Fredriksson och Elofsson åka tremilen i VM i tyska Oberstdorf 2005. I stället körs en förlängd skiathlon ( 15+15 kilometer) och en sprintstafett. Världscupvinnaren Fredriksson och de andra åkarna träffade FIS i Falun i mars.

- Nio av tio aktiva på mötet ville inte ha någon förändring, säger Mathias Fredriksson. Men de lyssnade tydligen inte på oss.

Traditionellt ska bara tre lopp köras på herrsidan i Oberstdorf: 15 km med individuell start, duathlon 15+15 km och femmilen med gemensam start. I sprint handlar det om en klassisk individuell tävling och tvåmannastafett i fristil.

OS i Turin 2006 får med största säkerhet samma program.

Större skaderisk

Är det ingen i skid-Sverige som är för Fis beslut?

- Nej, säger Mathias Fredriksson.

Varför?

- Ta sprinstafetten. Vi har bara kört en sådan under säsongen.

I vinter har det varit B-nivå på alla sprintstafetter som fört en undanskymd tillvaro i spåret.

Innebär de nya programmet att man måste träna annorlunda?

- Ja, som det varit under säsongen så var banorna lättåkta i skiathlon. Det var svårt att komma loss. De bästa spurtarna vann ofta. Så i spurten finns det mycket att hämta.

Du har pratat om stora skaderisker.

- Den är större än man tror. Det är stor skillnad på klassiskt och fristil. Det är omöjligt att få fram bra skidor och pjäxor. Då blir det stora påfrestningar.

Men är det inte bra att skidsporten förändras?

- Jo, och det har den gjort mycket de senaste åren. Men vi måste ändå ha en röd tråd. Det traditionella håller ju på att försvinna, säger Fredriksson.

På damsidan blir det motsvarande förändring. 7,5+7,5 km i stället för 15 km. Tremil med gemensam start och sprintstafett som ny gren.

Thomas Kingdahl