”Jag känner ingen stolthet”

Boklöv är ödmjuk till att han revolutionerade en hel sport

SPORTBLADET

Då: En flygande superhjälte som revolutionerade backhoppningsvärlden.

Nu: En riktig Svensson.

– I dag ska jag skruva ihop Ikea-möbler och hämta barnen efter skolan, säger Jan Boklöv, 37.

Foto: Nikolai Jakobsen
Jan Boklöv har tillsammans med sin familj flyttat till Luxemburg.

Vad gör du nu för tiden?

– Jag är hemmapappa i Luxemburg. Vi flyttade hit när min fru, Jorun, fick jobb inom EU. Ett tag jobbade jag inom barnomsorgen i Stockholm, men det blev för långt att flyga emellan.

Saknar du jobbet?

– Ja, nu är dagarna riktigt långtråkiga.

Hur var det att sluta med backhoppningen?

– Jag hade inget alternativ. I november 1990 fick jag en fotledsskada och kunde inte hoppa riktigt bra längre. Visst var det tråkigt men numera saknar jag inte hoppningen. Jag har blivit en Svensson.

1989 vann du totala världscupen. Året efter hamnade du på 14:e plats. Vad hände?

– Jag ville bli bättre, men det fanns ingen att fråga om V-stilen, så jag sökte saker som jag inte visste fanns. Det var mitt eget fel att det gick dåligt. I stället för att försöka utveckla stilen borde jag ha fortsatt som vanligt.

Varför gjorde du inte det?

– Är det något jag har lärt mig av allt det här så är det att man ska tro på sina idéer. Jag vann ju världscupen. Jag letar alltid efter nya lösningar och tror att saker går att göra bättre. Flera gånger springer jag in i väggen och inser att jag gjort fel, men det är spelets gång.

Minns du ditt första V-hopp?

– Ja, det var i Falun sommaren 1985. Men jag kan inte säga hur det gick till. Det kom som ett brev på posten. Det fanns ingen tanke bakom.

Vad tänker du när du ser eliten använda din stil?

– Jag känner ingen stolthet. Det jag gjorde var för min egen skull och jag är stolt över mina egna resultat. Men jag har inte förändrat världen. Jag hade rätt, låt det vara bra så.

Har du något att göra med backhoppning i dag?

– Nej. Jag har tittat på någon tävling, men jag trivs inte vid sidan av. Sporten är väldigt långsam för publiken. Jag har inte ens brytt mig om att hålla koll på utvecklingen.

Vad är ditt mål nu?

– Det vore kul att ha ett jobb, men det är svårt att bli accepterad i Luxemburg när man inte kan franska. Att inte kunna kommunicera med folk är verkligen svårt att ta.

Saknar du rampljuset?

– Nej, jag har aldrig velat stå på scen. Journalister tar fortfarande kontakt men jag tycker att vi ska låta backhoppningstiden vara. Det jag gjorde var bra, men det får vara en ände på det nu, säger Jan Boklöv.

Karriären

Gårdagens hjälte

Folkkära svenska idrottare, som slog igenom och försvann. Hur lever de i dag? Sportbladet berättar vad som hände sedan – efter stjärnornas sorti från arenorna. I dag: Jan Boklöv, backhopparen som utvecklade hela sporten med sin banbrytande V-stil.

Jill Sjölund

ARTIKELN HANDLAR OM