Magda & magen

Magdalena Forsberg mamma i december: Jag är så himla nervös jag kan ju inte ens byta blöjor

SPORTBLADET

BERGEFORSEN

Skidskyttedrottningen Magdalena Forsberg, 36, är gravid och födseln är planerad till mitten av december.

Lite rundare, lite tyngre och en aning spänd sitter hon hemma i villan i Bergeforsen och ser fram emot vintern.

- Det ska bli kul, men samtidigt är jag så himla nervös. Herregud, jag kan ju inte ens byta blöjor, säger hon och skrattar.

NJUTER FÖR FULLT Ett och ett halvt år har gått sedan Magdalena Forsberg lämnade skidspåren bakom sig, och hon saknar dem inte. "Nu finns det någonting bättre och jag njuter för fullt", säger hon.

Den 25 mars 2002: Klädd i guldfärgad tävlingsdräkt glider Magdalena Forsberg över mållinjen i Holmenkollen.

Sista loppet är avklarat.

Sveriges populäraste idrottstjej har gjort sitt.

Nu har det gått ett och ett halvt år sedan avslutningsfesten i Norge och Magdalena undrar var tiden tagit vägen.

- Allt har gått så fruktansvärt fort, säger hon.

Magdalena Forsberg tar emot Sportbladet hemma i Bergeforsen. Efter några minuter är fikat, som vanligt, framplockat - kaffe och lingonkaka - och hon konstaterar:

"Riktig hemmafru"

- Jag har blivit en riktig hemmafru. Sedan 27 maj har jag varit ledig och bara servat min man (Henrik). Han har jobbat och jag har sett till att han haft det bra. Och det tror jag han haft.

Magdalena har trappat ner på föreläsningarna och sponsoruppdragen.

- Egentligen kan jag jobba hur mycket som helst, men det får aldrig bli slentrian, jag menar: man måste vara motiverad för att kunna prata inför människor.

Några tv-jobb lär det inte heller bli i vinter.

- Tysk tv har frågat om jag vill jobba med deras skidskyttesändningar, men bäbisen kommer i december och det är mitt under säsongen, säger Magdalena Forsberg.

- Jag tror inte det skulle fungera.

Under Victoria-dagen på Öland avslöjade hon att hon var med barn.

Blev snabbt känt

- Vi bestämde oss, jag och Henrik, att om någon frågar så berättar jag. En reporter gjorde det och då var allt ute. Och en graviditet går ju inte att hålla hemlig hur länge som helst.

Nej, nu syns det tydligt att någonting döljer sig bakom den åtsittande tröjan.

- Jag har blivit jättetjock. Nu kan jag knappt ha några kläder längre och nya vill man liksom inte köpa. Det här är ju övergående, säger Magdalena Forsberg.

Hittills har graviditeten gått smärtfritt.

- Många varnade mig innan och sa att man kunde må illa och så, men för mig har det varit precis tvärtom. Det är flera år sedan jag mådde så här bra.

- Jag har, som alla vet, haft stora problem med ryggen. Många nätter har jag knappt kunnat sova. Men direkt jag blev med barn försvann smärtorna. Nu har jag till och med kunnat börja springa igen.

- Det är märkligt hur kroppen fungerar egentligen. Hur man förändras.

Förlossning oroar

Samtidigt är Magdalena nervös inför födseln.

- Ja, men så är det nog för alla blivande mammor. Man har ju ingen koll. Ta bara det här med blöjor. Tror jag bara bytt en gång i hela mitt liv och det var för 10-15 år sedan. Hur ska det gå?

- Måste vara rätt märkligt att lämna BB och veta att nu är det bara jag, Henrik och bäbisen.

Magdalena och Henrik har tagit reda på barnets kön.

- Ja, men vad det blir berättar jag inte. Men det är skönt att veta. Bara en sådan sak som namn. Nu kan man ju fundera i lugn och ro.

Magdalena Forsberg strålar av lycka. Hon har gått in i fas två av livet och trivs med vad hon just nu upplever.

Tiden i skidspåren saknar hon inte alls.

- Jag har ju bara känt till livet som idrottare. Inget annat. Men nu, när jag väl lagt av, har jag förstått att det finns någonting annat, någonting bättre och jag njuter för fullt. Trodde aldrig att det skulle vara så här bra.

"Helt fantastiskt"

- Och så det här med barnet. Man fattar ju att inga medaljer i världen går upp mot att vara gravid. Det är alldeles fantastiskt.

Magdalena Forsbergs ögon glittrar.

- Jag är så glad att slippa Wolfgans (Pichlers, tränare) hårda träningsprogram. Höra hans uppmaningar. Nej, nu är det tvärtom. Han ringde mig härom dagen och bad mig ta det lugn: "Du måste vara still, du är ju med barn", förklarade han.

- Inte likt honom, precis.

Magdalena skrattar.

- Inte en enda gång sedan jag slutade har jag haft blodsmak i munnen. Den saknar jag absolut inte. Ingenting annat heller. Jo, förresten, kompisarna i skidskyttecirkusen.

Förresten, kommer du och Henrik och uppmuntra barnet att börja med skidskytte?

- Skidskytte vet jag inte, men någon form av sport blir det säkert. Kanske golf. Tycker att den sporten ger rätt mycket, både idrottsligt och intellektuellt.

Det är fullt ös i köket. Hundarna Steffie och Ricco kör brottningsmatch efter brottningsmatch.

Stundtals är det kaos.

- Du förstår, så här ser dagarna ut. Jag har ju två barn att ta hand om redan. Och snart blir det en till, säger Magdalena Forsberg.

Och klappar sig på magen.

I december är det dags.

Sex VM-guld

Patrik Thornéus