Norge hoppas på OS-guld

– från Salt Lake City

SPORTBLADET

De norska skidåkarna Thomas Alsgaard och Frode Estil hoppas på OS-guld – de som Johann Mühlegg vann i Salt Lake City 2002 innan han dopingavslöjades.

Norges Idrettsforbund (NFF) har dragit Internationella olympiska kommittén inför idrottens internationella skiljedomstol CAS, där det principiellt viktiga ärendet togs upp på tisdagen. Tidigast om en månad kommer utslaget från CAS.

Johann Mühlegg avstängdes i två år och fråntogs de OS-medaljer han tog efter att han lämnat det prov som innehöll förbjudna preparat.

Norge kräver att spanjoren ska fråntas även de medaljer som han tog före sitt positiva dopningsprov.

I så fall får Thomas Alsgaard och Frode Estil överta guldet på jaktstarten, där de delade andraplatsen. Och en annan norrman, Kristen Skjeldal, kan få en bronsmedalj på tremilen.

Både Alsgaard och Estil fanns på plats i Lausanne på tisdagen, för att ge tyngd åt sitt ärende.

- Jag tror det är bra att vi visar engagemang, så att det ger intryck av att det faktiskt betyder något och inte bara är en juridisk affär, säger Frode Estil.

- Det principiella är minst lika viktigt som att jag eventuellt får ett OS-guld.

Thomas Alsgaard, den norske skidkungen som har avslutat sin karriär:

- Poängen är inte att kämpa för att jag ska ha OS-guld, det vill jag inte ha. Poängen är att jag inte vill att Mühlegg ska framstå i historien som den store vinnaren i Salt Lake City.

TT