Sportbladet rankar de fem bästa länderna i spåren

1 av 4
Mathias Fredriksson.
SPORTBLADET

1. Sverige

Kommentar

Är världens ledande längdnation på herrsidan. Sverige är bra i klassiskt, i skate, i sprint, i stafett" På varje distans har vi chans att vinna. Förbundskapten Per-Erik Rönnestrand förfogar över ett stjärnstall, som för tankarna tillbaka till den norska armén på 90-talet - eller den svenska på 80-talet...

Stjärnor

Per Elofsson, Mathias Fredriksson, Thobias Fredriksson, Peter Larsson, Jörgen Brink, Anders Södergren.

Resurser

Sverige har hyfsade resurser. Längdlandslaget omsätter drygt tio miljoner kronor per säsong, men jämfört med till exempel Norge är det en liten summa. På materialsidan ligger Sverige i framkant vad gäller utvecklingen. Och det mycket beroende på kunnig personal.

Framtid

De svenska framgångarna har givetvis sporrat fler barn och ungdomar att satsa på längdskidåkning. Nackdelen är bristen på

snö i stora delar av landet. Men generellt kan man säga att framtiden ser ljus ut. Återväxten är räddad.

2. Tyskland

Kommentar

Tyskland är förmodligen den största utmanaren till Sverige - i alla fall sett som lag. Fjolårets världscupstvåa Rene Sommerfeldt, världsmästaren på 15 kilometer från i våras Axel Teichmann och Tobias Angerer är tre åkare som garanterat kommer att utmana svenskarna i vinterns världscuplopp.

Stjärnor

Rene Sommerfeldt, Axel Teichmann, Niklas Angerer, Andreas Schluetter, Jens Filbrich.

Resurser

Tyskland har ungefär samma budget som det svenska landslaget. Kanske en eller ett par miljoner kronor mer. Det tyska landslaget har kopierat framgångsrecepten från både Sverige och Norge och har nu ungefär samma upplägg vad gäller träning och materialbiten.

Framtid

Ser mycket ljus ut. Många av åkarna i det tyska landslaget är runt 25 år och har framtiden för sig. Intresset för längdskidåkning har också ökat i landet och Alex Teichmanns guld i Val di Fiemme förra säsongen har gett eko.

3. Norge

Kommentar

Norge är bra, men bredden på toppen börjar tunnas ut. Thomas Alsgaard har lämnat längdskidcirkusen och sadlat om till skidskytte. Som vanligt är det norska landslaget bättre i klassiskt än i skate, där laget måste ta hjälp av skidskyttarna Frode Andreasen och Ole-Einar Björndalen, som ska vara med i några tävlingar i vinter.

Stjärnor

Frode Estil, Anders Aukland, Tor-Arne Hetland, Odd-Björn Hjelmeset, Jens-Arne Svartedal.

Resurser

Norge är det land som plöjer ner mest pengar. I år satsar man över 20 miljoner kronor på längdlandslaget. Norge har värvat den förre svenske vallachefen Perry Olsson. Allt för att hitta förklaringen bakom de svenska framgångarna. Återstår att se om det nytillskottet får fart på det inslumrande norska landslaget.

Framtid

Skidåkning är Norges nationalsport och återväxten är god. Men landet saknar den där riktiga superstjärnan - en Thomas Alsgaard eller en Björn Dählie. På juniorsidan finns det duktiga talanger, men steget därifrån till toppen är långt.

4. Tjeckien

Kommentar

Har alltid haft duktiga skidåkare, men den där riktiga toppen har saknats. Tills nu. I vintras, i VM i Val di Fiemme, vann Martin Kuokal guld på femmilen och blev över en natt världsstjärna på hemmaplan. Lukas Bauer - Tjeckiens bäste åkare sett till hela förra säsongen - är ett annat namn som nämns med respekt.

Stjärnor

Martin Kuokal, Lukas Bauer.

Resurser

Tjeckien är ännu ingen stornation i längdskidåkning. Landslaget är litet och resurserna små. Istället satsar stjärnor som Martin Kuokal på helt egna upplägg - i hans fall under den tidigare svenske landslagstränaren Christer Skog. Träningslägren körs ofta i värmländska Torsby.

Framtid

Tjeckien har en topp, men vad kommer sedan? Kuokals och Bauers framgångar hoppas man ska ge resultat vad gäller återväxten. Men organisationen är bristfällig, framförallt på klubbnivå, och det gör att landet ligger ljusår efter till exempel Sverige.

5. Estland

Kommentar

Landets storstjärna heter Andrus Veerpalu, men han hade ett dåligt VM i Val di Fiemme. Är nästan alltid bäst under mästerskapsår och frågan är hur det blir den här säsongen när varken OS eller VM finns på programmet. Av tradition är det i klassiskt som estländarna är bäst. Brukar vara ojämna under säsongen.

Stjärnor

Andrus Veerpalu, Jaak Mae.

Resurser

Estland har satsat oerhört hårt på längdskidåkning de senaste åren. Har sitt träningscenter i Otepää, där alla tänkbara resurser finns tillgängliga. Det har spekulerats mycket att landet experimenterar med förbjudna ämnen, men ingen har åkt dit i tester och spekulationerna har avtagit.

Framtid

Ett tag såg det ut som om estländarna var på väg att ta över i skidvärlden. Flera intressanta namn dök upp, både på junior- och seniorsidan. men utvecklingen har avtagit. Har starka ungdomsåkare och det finns flera stycken som med rätt träning kan bli stjärnor i världscupen.

Patrik Thornéus