Smigun starkast i världscuppremiären

Överlägsen i Beitostölen

SPORTBLADET

Kristina Smigun infriade favoritförväntningarna och vann lördagens traditionella världscuppremiär i skidor.

Smigun vann fristilsmilen i norska Beitostölen överlägset före ukrainskan Valentina Sjevtjenko och tyskan Claudia Künzel.

Två gånger har Kristina Smigun varit tvåa i den sammanlagda världscupen bakom Bente Skari. Nu när den suveräna norskan inte längre finns med i skidspåren tänker Smigun inte missa chansen till tredje gången gillt och sin första totalseger i damcupen.

- Jag saknar Bente, försäkrade Smigun och himlade med ögonen när hon fick höra att Skari befann sig i Rio de Janeiro när skidsäsongen drar i gång.

Smigun visade direkt att hon tänker bli vinterns skiddrottning. Estniskan dominerade milloppet från start till mål.

Ökad träningsdos

Segermarginalen blev hela 21,3 sekunder. Sjevtjenko, för första gången på världscuppallen, var två sekunder snabbare än Künzel.

- Det var första gången jag startade sist och jag hade kontroll på alla hela tiden, sade Smigun nöjt.

Kristina Smigun kommer att få leva med favorittrycket hela säsongen och verkar vara preparerad för att klara det. Lördagens seger var hennes åttonde i världscupen. Men knappast den sista.

- Jag har ökat träningsdosen i år, med tio procent i somras och sex procent i september, visste Smigun att berätta.

- Men jag är inte Bente, jag är Kristina, säsongen är lång och jag vet inte vad som kommer att hända.

Kristina Smigun har ett eget team som servar henne året runt. Hon har ett eget hus precis vid skidstadion i Otepää, den estniska skidmetropolen där hon oftast håller till och förbereder sig för tävlingssäsongerna.

- Det är perfekta förhållanden där. Fler borde komma dit och träna på somrarna, sade hon.

Ek bästa svenska

Elin Ek var främst av de svenska tjejerna. Men 20:e plats, 1.20 bakom Smigun, var hon inte alls nöjd med.

- Jag öppnade fruktansvärt dåligt. Jag hade inte riktigt tryck i åkningen, men jag åkte alldeles för dåligt i början, sade den 30-åriga veteranen.

- Man får hoppas att det berodde på att jag omedvetet tog det försiktigt i början för att det var det första världscuploppet för säsongen.

Den andra svenskan som tog världscuppoäng var Mariana Handler på 23:e plats. Jenny Olsson var 32:a och Emelie Öhrstig 58:a.

23-åriga Anna-Karin Strömstedt är tillbaka i landslaget och var uttagen till premiärtävlingen i världscupen. Men det blev ingen internationell seniordebut för henne. Hon blev förkyld och kom aldrig till start.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM