Damerna stafettsjua

Norge spurtslog Tyskland

SPORTBLADET

BEITOSTÖLEN

I halva tävlingen var det svensk tätkänning i damernas världscupstafett i skidor i norska Beitostölen.

Till slut blev det sjunde plats, nästan två minuter bakom Norge som spurtbesegrade Tyskland.

Efter de två klassiska sträckorna tog det roliga slut för svenskorna i stafetten över 4 x 5 kilometer. Men halvvägs in i tävlingen var det oväntat bra.

Elin Ek angav tonen med ett mycket inspirerat lopp på första sträckan. Hon lyckades till och med köra slut på norskan Vibeke Skofterud och växlade i ledning tillsammans med finländskan Virpi Kuitunen. Ek hade väldigt bra fäste under skidorna och hade kraft att gå rätt upp för backar där andra saxade.

- Uppför gick det fruktansvärt bra, sade den 30-åriga Moralöparen.

Mariana Handler kunde inte hindra Hilde Gjermundshaug Pedersen från att först hämta in tio sekunder och sedan dra i från. Och inte ryskan Alena Sidko från att åka upp hela 40 sekunder och gå förbi.

Men hon var bara 18 sekunder efter norskan och 12 efter ryskan när hon som trea växlade över till Jenny Olsson.

- Jag har mest kört slutsträckor förut och då är det så utdraget. Roligt att få åka mer man mot man. Jag hade jättebra skidor och försökte ta vara på det utför, sade Åsarnas Handler.

Jenny Olsson och sprintspecialisten Emelie Öhrstig förmådde inte behålla tätkontakten på fristilssträckorna. Olsson tappade 20 sekunder och en placering på tredje sträckan och Öhrstig åkte sämst av alla elva på slutsträckan, tappade mer än en och en halv minut och föll till sjunde plats.

En spurtstrid avgjorde stafetten. I VM i Val di Fiemme tog tyskan Claudia Künzel guld i sprint och norskan Marit Björgen silver.

Den här gången var Björgen vassast och skar mållinjen tiondelen före Künzel. Ryssland kom trea före Finland.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM