Brink tappade på slutsträckan

Tyskland vann stafetten

SPORTBLADET

Sveriges skidherrar höll på att revanschera sig efter det individuella premiärdebaclet i världscupen.

Men med en Jörgen Brink helt ur slag på sistasträckan i söndagens stafett föll Sverige bort från tätkampen och slutade på femte plats.

Det var i och för sig inte oväntat att Brink skulle få svårt att mäta sig med konkurrenterna på fjärde sträckan. Han hade flera av toppåkarna i lördagens individuella världscupfristil emot sig. Själv hasade han ju in på 53:e plats i 15 km-loppet.

Men trots att tätåkarna ägnade större delen av slutsträckan åt lusig taktikkörning hade Brink fullt sjå att hänga med.

- Det här var inte roligt. Jag trodde jag skulle vara i bra form här i Beitostölen. Det blev tvärtom. Efter det individuella loppet ville jag egentligen inte köra sista sträckan, sade han.

Förbundskapten Per-Erik Rönnestrand såg dock säsongens första världscupstafett som en av de prioriterade. Därmed tog han ut det lag som i normala fall är det starkaste.

- Brink är inte i form. Men han är vår bäste sistaman, sade han.

Han är dock alldeles ur slag. Han var chanslös när italienaren Pietro Piller-Cottrer, lördagens etta, till slut satte upp farten i den sista långa backen två kilometer före mål.

Brink helt ur slag

- Kroppen svarade inte alls. Det känns inte alls bra, jag har hög puls och känner mig helt ur slag.

Brink släppte, men Norges Tor Ruud Hofstad, lördagstvåan, norska andralagets skidskyttestjärna Ole Einar Björndalen och Tysklands Tobias Angerer förmådde han inte göra sig av med. I stället var det Angerer som satte in det avgörande rycket strax före mål och var två sekunder före Hofstad, drygt fyra före Björndalen och 14 före Piller-Cottrer.

Brink var 26 sekunder efter Angerer.

Före Brink var det i alla fall bättre svenska takter än i lördagstävlingen. Thobias Fredriksson fick bara ett par timmar före start reda på att han skulle hoppa in och ta förstasträckan i stället för Anders Södergren, som fick känning av ett diskbråck. Sprintvärldsmästaren höll så gott som hela vägen och växlade över till Per Elofsson, bara 13 sekunder efter tätklungan.

- Första gången jag var startman. Mycket man mot man, det gillar jag, sade han. Jag släppte medvetet lite ibland när det gick uppför, jag hade så bra skidor att jag gled i kapp igen.

Elofsson visade också att formen inte är så långt borta. Han tappade mark, men bara några sekunder och hade fjärde bästa tid på den andra klassiska sträckan, som gick i högt tempo.

Elofsson fortfarande en bit efter

- Jag har fortfarande inget tryck i uppförsbackarna, sade han. Men efter loppet i går (50:e plats, hans sämsta någonsin) ville jag i alla fall visa att jag inte är helt under skosulan.

Men stafettens främste, även totalt sett, var Mathias Fredriksson. Världscupregenten imponerade när han först hämtade in 17 sekunder till täten och på de sista kilometerna sedan gick upp och drog även längst fram.

- Jag gjorde vad jag skulle göra, konstaterade han. Jag ville inte gå i kapp för fort, min plan var att vara uppe de andra vid varvningen. Och sen ville jag ha lite vila innan jag försökte dra ifrån på slutet. Det gick helt planenligt.

- Det känns stabilt. Det fattas lite till, men inte så mycket som jag befarade, fortsatte Mathias Fredriksson, som var den ende i det svenska herrlaget så något sånär motsvarade förväntningarna under den traditionella premiärhelgen i världscupen.

TT