Brink - igen

Tappade ledningen: "Hade ingen kraft i benen"

SPORTBLADET

BEITOSTÖLEN

Precis som i VM-stafetten i Val di Fiemme gick Jörgen Brink ut i ledning.

Och precis som i VM tog det stopp.

- Det var bara allmänt jobbigt, säger han.

Sista växlingen.

Sverige var ute efter revansch. Efter misslyckandet i lördags - då herrarna var långt från pallen i premiären - skulle åkarna visa klass.

Var det tänkt.

Och det höll i tre sträckor.

Thobias Fredriksson åkte mycket bra, Per Elofsson tappade kontakten med täten, men körde ändå hyfsat och Mathias Fredriksson var helt fantastisk på sin tredje sträcka.

Fredriksson växlade över till Jörgen Brink i knapp ledning.

- Jag ville egentligen inte åka, men blev väl mer eller mindre övertalad att ta sista sträckan. Min kropp kändes inte alls bra när jag vaknade, säger Jörgen Brink och suckar tungt.

Chanslös

Redan vid utgången från stadion var Brink upphämtad och han var chanslös när konkurrenterna stack på andra varvet.

- Det fanns ingen kraft i benen. Jag kunde inte växla tempo, utan åkte omkring i min, behagliga fart. Det var frustrerande, men vad skulle jag göra?, säger Jörgen Brink.

Han är i en djup formsvacka.

I lördags var han 53:a på 15 kilometer fritt.

- Redan i torsdags, när vi kom hit, kände jag att någonting var fel. Jag hade onormalt hög puls och var allmänt hängig. Konstigt, eftersom jag tidigare under veckan var i bra form, säger Jörgen Brink.

Slutade femma

Det var i Val di Fiemme i våras som han fick sitt stora genombrott. Han tog VM-brons i både double pursiut och på 50 kilometer.

Men det var stafettmissen som gjorde honom till stor "kändis". Jörgen Brink gick ut i klar ledning, men efter åtta kilometer gick han in i väggen och Sverige föll tillbaka till en slutlig tredjeplats.

Bilderna tillhör redan svensk idrottshistoria.

- Jag tror inte det här behöver vara så allvarligt. Nu ska jag åka hem till Umeå och ta några dagars vila. Jag tror att det kommer att göra mig gott, säger Jörgen Brink.

Sverige slutade femma.

Vann gjorde Tyskland, som hade Tobias Angerer på sista sträckan. Han spurtslog norrmannen Tore Ruud Hofstad.

Så växlade svenskarna

Patrik Thornéus