Sverige tvåa i sprintstafetten

…och damerna överraskade stort

SPORTBLADET

Peter Larsson kom in på upploppet i ledning och kastade sig över mållinjen för att vinna spurtduellen mot Tor Arne Hetland.

Ett suddigt målfoto gav ett klart besked - Norge etta, Sverige tvåa.

- Hade jag haft ett par nummer till i skostorlek hade jag vunnit. Det känns jäkligt tungt just nu, sade Larsson efter sprintstafettdramat.

Finalen i världscupstafetten i italienska Toblach hade fram till det sista varvet varit en stor blågul uppvisning, båda de svenska lagen låg länge långt fram och satte tempot, en taktik som såg ut att kunna ge en dubbelseger för Sverige lag 1 med Thobias Fredriksson/Peter Larsson och lag 2 med Anders Högberg/Micke Östberg.

Bäst vinstläge skaffade Thobias Fredriksson för Peter Larsson ut på sista varvet.

- Tanken var att Thobias skulle köra stenhårt för att ge mig en ledning. Varvet han gjorde var grymt och jag fick ett perfekt läge och kroppen kändes fräsch, säger Larsson.

Hetland starkast i spurten

Starke Tor Arne Hetland, som växlade med Håvard Bjerkeli, jagade bakom och tvingade fram en lång spurtuppgörelse.

- Tyvärr fick jag två, tre felskär i sista backen inför målrakan och kom lite ur rytmen. Min enda tanke in på upploppet var att köra så hårt det bara gick, men Tor Arne kom i suget bakom mig och gick om precis på slutet.

Målfotot visade att Hetland skar linjen ett par millimeter före Larsson - en tung miss, under en annars skimrande svenskdag. Sverige lag 2 slutade fyra, knappt efter Norge 2 och på damsidan överraskade båda de svenska lagen med att ta sig till final.

Damlagen överraskade

Emilie Öhrstig/Sofia Domeij blev fyra och Mariana Handler/Anna Dahlberg femma, i en final som norska duon Hilde Gjermundshaug Pedersen och Marit Björgen vann.

- Jag visste redan innan att vi har två bra herrlag och nu fick båda en behaglig resa utan större intermezzon vid växlingarna. Men att damerna skulle ta sig final och prestera så bra var väldigt kul och överraskande, säger svenske förbundskaptenen Per-Erik Rönnestrand.

I världscupen ligger nu Sverige tvåa i herrklassen på 1 058 poäng, efter ledande Norge med 1 106 poäng. Damlandslaget är sjua med 348 poäng, där Norge leder med 1 050 poäng.

Anders Burström/TT