Hemligheterna bakom kollapsen

Fel mat och för lite återhämtning kan ha knäckt Per Elofsson

SPORTBLADET

Den stenhårda träningen skulle befästa Per Elofssons plats i världseliten.

I stället knäckte den honom.

- Per är frågande. Han känner inte igen kroppen, säger assisterande förbundskaptenen Ola Rawald.

Foto: urban andersson
Den stenhårda träningen har knäckt Per Elofsson. För lite vila och för lite fett i maten kan vara två tänkbara förklaringar.

När det svenska skidlandslaget i helgen tävlade i italienska Toblach, stannade Per Elofsson hemma i Umeå.

Trött, sliten och med diagnosen övertränad.

- Det liknar utbrändhet. Både kroppen och psyket drabbas, säger Ola Rawald.

Ska hitta orsakerna

Han ska tillsammans med fysiologen Michael Svensson hjälpa Elofsson tillbaka till världseliten - och hitta orsakerna till att han blivit övertränad.

För trots att Per Elofsson har tränat hänsynslöst hårt i flera år - under fjolåret uppgick träningsdosen till 850 timmar - så är det inte överdrivet mer än de andra skidåkarna i världseliten.

- Att han är övertränad har inte så mycket med mängden att göra. Det är upplägget som varierar. Per kan ha ägnat för lite tid åt återhämtning, säger Ola Rawald.

Kan ha ätit fel

En annan teori är att Per Elofsson inte har ätit rätt under sin hårda träning.

- Det kan vara så att han inte fått i sig tillräckligt med fett.

- Men tyvärr så vet man väldigt lite om överträning. Det finns inga enkla svar på varför det uppstår, det är komplext och innefattar det fysiska, mentala och sociala, säger Rawald.

Hur lång tid det kan ta innan Per Elofsson är tillbaka i gammal god form är också osäkert. Men han har påbörjat arbetet som ska ta honom dit.

- Det handlar mycket om återhämtning. Vi har ändrat träningen, mängden har naturligtvis minskat, och intervallerna är kortare nu.

Per Elofsson tränar nu betydligt mindre än vad som krävs för att vara med och slåss om pallplatser i världscupen. Därför är det heller ingen som förväntar sig några resultat den här säsongen.

- Det här är ett mellanår för Per. Han har inga ambitioner att vinna några tävlingar, säger förbundskaptenen Per-Erik Rönnestrand.

Förbundskaptenen för en dialog med Per Elofsson om hur han ska tävla. Känns inte kroppen bra, står Elofsson över.

- Vi tar en tävling i taget. Per ska få den tid han behöver för att komma tillbaka. Det kan dröja länge och det kan gå snabbt, säger Per-Erik Rönnestrand.

Elofsson har fördubblat antalet träningstimmar sedan 1994

Veckoschemat i fjol för Elofsson

Mer fakta – längre ned på sidan.

Stefan Persson