Här hämtar Elofsson nya krafter

Skidkaptenen: Det kan ta ett och ett halvt år...

SPORTBLADET

Landslagskamraterna laddar i italienska Livigno för nya världscupstävlingar.

Per Elofsson laddar hemma i Röbäck – för att överhuvudtaget komma tillbaka i skidspåren.

– Det hade varit enklare om han brutit benet. Då hade vi vetat hur lång rehabiliteringen är, säger förbundskaptenen Per-Erik ”Peken” Rönnestrand.

Utbränd, övertränad, tävlingsavhopp och Gunde-hjälp.

Per Elofssons inledning på världscupsäsongen har handlat om allt annat än stora resultat.

Nu har han dragit sig undan hemma i Röbäck.

– Det är ingen enkel situation Per hamnat i. Han vill prestera och vara bäst, samtidigt har han fullt sjå med att hitta rätt i träningen och så kommer ett sånt här sjok med media, säger Peken.

– Hur stabila idrottsmän än verkar vara kan inte alla lämna media åt sidan när det inte stämmer. Nu försöker vi vara ett filter runtomkring honom.

Ny sorts träning

Elofsson försöker hitta nya varianter på träningen hemma i Röbäck. Det handlar enbart om skidträning, ett till två pass om dan på en konstsnöbana i Umeå, och en liten del styrketräning i hemgymmet på föräldrarnas gård.

I sina försök att hitta andra varianter kan han variera längden på passen, intensiteten, distanserna och kuperingen.

– Klarar man det bara mentalt av så handlar det om att träna så mycket grenspecifikt som möjligt på den här nivån, säger Peken.

Det går väldigt mycket upp och ner för Elofsson just nu.

– Vissa dagar är det bra, andra funkar det inte alls.

Träningsdialogen för Elofsson med landslagets assisterande förbundskaptenen Ola Rawald, som är den i landslaget som har träningsansvaret över Per, och fysiologen Michael Svensson, som fastställde diagnosen överträning på honom i maj i år.

I guldform 2006

Målet är långsiktigt: Elofsson ska vara i guldform till OS 2006.

Elofsson jobbar inte i vecko- utan i månadsblock med en viss typ av träning innan han utvärderar den.

Han bestämmer själv när han vill tävla. Just nu vet ingen när det blir nästa gång. Det kan bli om nån vecka, det kan dröja en månad.

– Han säger till själv: ”nu vill jag ha en värdemätare”. Han kan komma när som helst, säger Peken, på plats nere i Livigno i Italien.

Ser ni denna världscupssäsong som förlorad för Per?

– Nej, inte förlorad. Men om han kör tre eller sju världscuptävlingar spelar i år är oviktigt. Internt har vi hela tiden sett detta som ett mellanår för Per.

Fjolårets försäsong fick Elofsson förstörd av skador och en mykoplasmainfektion. Utan att veta om det var han övertränad och hade det svårt i världscupen. Men mirakulöst nog lyckades han ta ett VM-guld i februari.

– Det var naturligtvis jättepositivt... men samtidigt negativt, för då trodde alla utomstående att ”nu är Per tillbaka”.

Det var han inte.

– Han har varit övertränad och nu gäller det att hitta ut ur det. Det kan ta allt från några månader till 1,5 år. Det hade varit enklare om han brutit benet. Då hade vi vetat hur lång rehabiliteringen är.

Kommer han tillbaka?

– Ja, bara han får lugn och ro och hittar sin träningsfilosofi hemma.

Fotnot: Sportbladet försökte förgäves nå Per Eolfson i går.

Här är Per Elofssons väg utför:

Joham Flinck