"Jag ska göra allt i min makt för att komma tillbaka. Och då menar jag ALLT"

SPORTBLADET

UMEÅ

Säsongen är över och karriären hotad. I går berättade Per Elofsson, 26, varför han avbryter tävlandet.

- Jag måste återhämta mig. Jag behöver all hjälp jag kan få för att komma tillbaka, säger han.

Det var ett tungt besked för svenska skidlandslaget. Men mycket, mycket tyngre för Per Elofsson själv. Svensk längdskidåknings störste stjärna hoppar med omedelbar verkan av världscuptävlandet.

Inför ett stort pressuppbåd på ett hotell i Umeå trädde en lugn och dämpad Per Elofsson in tillsammans med tränaren och bollplanket Ola Rawald och meddelade varför.

- Jag är övertränad och vill hitta tillbaka. Jag måste återhämta mig. Jag genomgick tester i våras. Efter det har jag och Ola Rawald lagt upp en plan för träningen. Men jag kände på lägret i Bruksvallarna i november att något inte stämde. Sen gjorde vi ytterligare tester i Uppsala och de besked jag fick ledde till beslutet.

Vad har hänt i kroppen?

- Jag är ingen läkare och ingen expert. Men jag fick det förklarat för mig att det i musklerna och särskilt i cellerna inte är riktigt som det ska vara. Det är komplicerade saker och jag kan inte riktigt förklara.

- Jag drog i handbromsen så tidigt som möjligt. Nu har jag ett par månader fram till maj då jag börjar försäsongsträningen.

Och mentalt?

- Jag har inte haft någon hjälp med det mentala. Det har känts tungt ett tag och kanske behöver jag hjälp på det planet också framöver.

När bestämde du dig för allt det här?

- Beslutet har växt fram successivt under den senaste tiden. Det här är något som ackumulerats de senaste två åren. Jag har pressat kroppen till max och trillat över gränsen. Jag tycker inte att jag gjort några större fel. Det är många bäckar små som lett till det här.

"Livet går vidare"

Hade beslutet varit detsamma om det varit ett mästerskap i vinter?

- Nej, det tror jag nog inte. Det är just därför jag tar den här chansen till återhämtning nu.

Hur känns det, är det katastrof?

- Nja, katastrof var 11 september. Livet går vidare för mig. Jag ska göra allt i min makt för att komma tillbaka. Och då menar jag ALLT.

- Man vill ju vara där ute och tävla. Det är det roligaste i världen att vara med ute på världscupen. Det är ju det som är livet.

- Man får inte se det så negativt. Jag gör det här för att jag vill komma tillbaka i den position jag normalt är i. Då får man ta konsekvenserna av det. Det är en helt ny situation för mig.

Har du funderat på att lägga av?

- Tanken har slagit mig några gånger. Men lika snabbt har jag slagit bort de funderingarna. Risken att karriären är över ser jag som väldigt liten. Hjärtat brinner för att göra det jag vill göra, åka skidor. Får jag bara tid på mig blir det bra.

Inte som Foppa

Hur går du vidare?

- Först ska jag ha en återhämtningsperiod fram till nyår. Det är vila som gäller såväl fysiskt som mentalt. Sen startar jag återhämtningsträningen i januari. Då gäller det att hitta en positiv trend igen.

Hur tufft blir det här för dig?

- Det är alltid ett vågspel fram och tillbaks. Det är inte lätt att komma tillbaka. Det kräver väldigt hårt arbete. Det är inte som för Peter "Foppa"Forsberg när han valde att ta paus. Han hade ju medspelare att förlita sig på. Skidåkning är en individuell idrott så det är helt annorlunda.

Känner du press att komma tillbaka?

- Nej, jag tycker inte att det är för stor press. Det är upp till en själv vad man har för press på sig själv och vad man har för målsättning.

Vad innebär det här ekonomiskt?

- Mitt välmående går före pengarna. Men sponsorerna stöttar mig.

Målsättningen om du kommer tillbaka?

- OS 2006 och VM nästa år är viktiga mål.

Vad ska du göra annars nu?

- Jag ska julshoppa som alla andra. Umgås med de viktigaste personerna, nämligen de nära och kära och kompisarna. Gå på bio, spela tv-spel, gå ut och käka, åka skoter.

Sol och bad, kanske?

- Det kan man inte utesluta.

Från OS i februari 2002 till december 2003 - här är tiden som sänkte Per

ENKÄT:

1. Blev du förvånad över Elofssons beslut?

2. Tror du att han kommer tillbaka?

Magnus Helander