De egna kraven knäckte honom

Nu vet vi att Per Elofsson varken är en övermänniska eller en bra läkare

SPORTBLADET

Per Elofsson lyder det råd som alla varit överens om den senaste veckan.

Han tar time out.

Det är unikt. Definitivt att han tar time out men framför allt att han lyder råd.

Jag vet inte särskilt mycket om skidåkning men jag vet en hel del om utbrändhet. Och den grundregel jag lärt mig om all utbrändhet är att läkningsprocessen tar nästan exakt lika lång tid som det tar att bränna ut sig.

De flesta som blir sjuka vill vila en vecka och sen fortsätta som vanligt igen.

Det går aldrig. Det blir bara en kort vila och sen - in i väggen igen.

Ett och ett halvt år efter OS räckte inte för Elofsson. Per hade slitit ner sin kropp under längre tid än 18 månader. Då tar det längre tid att bli frisk.

Ett år till kanske räcker.

Jag vet inte. Det kanske tar ännu längre tid.

Men jag vet att det som krävs nu snarare är att han underkastar sig expertis. Riktig expertis. Människor som kan utbrändhet. Människor som ställer krav och som tar över där Per själv misslyckats.

Jag erkänner gärna att jag är nästintill fullständigt okunnig om skidsportens fysiologi.

Det är en främmande värld där syreupptagningen är viktigare än tekniken och där en vilopuls runt 35 är själva grunden. Det är människor med kroppsfunktioner som är lika overkliga för oss dödliga som Skandiadirektörers bonusfunktioner är det.

Inför OS i Salt Lake City läste jag allt som skrivits om Per Elofsson och talade med många av dem som ansvarade för hans skidåkning. Fram växte en man som gick sin egen väg och aldrig tog emot råd - och som skulle vinna OS-guld.

Han kände inte alls sin kropp

Jag skrev saker som att ...jag har en så enormt stark tro på Per Elofssons fysik och smarthet. Han kan hantera sin kropp, han kan läsa signaler, han kan till och med styra bacillerna som försöker ta över - och parera deras attacker. Han avbryter hårdkörningen exakt när han känner att det behövs så att blodet kan koncentrera sig på att bekämpa illasinnade blodkroppar. Per Elofsson är som en gammal huskursmästare, vis medicinman och en högteknologisk läkare i samma person.

Och följden känner ni; han har inte varit sjuk på fyra år.

Det kanske var sanning. Sannolikt var det sanning; men bara en sanning.

Per Elofsson kände inte alls sin kropp.

Han vann inte i OS. Han orkade inte. Johann Mühlegg knäckte honom. Det var några hjärtskärande scener där uppe i Soldier Hollow utanför Salt Lake City där mannen som trodde han var oövervinnerlig inte orkade. Vi skyllde på dopningen. Kanske sant. Kanske ett alltför tydligt önsketänkande. Det var fler än Johann Mühlegg som slog Elofsson.

Men om man velat se signalerna så fanns de redan inför OS.

Alla inblandade visste att något hade hänt. Det var något som inte stämde kring Per Elofsson. Övermänniskan var på väg att tappa greppet om sin egen kropp. De ansvariga sa saker som att träningen i Silver Star före resan till Salt Lake City var på gränsen och ett tag var 24-åringen på väg att bli övertränad.

Den som avslöjade det var självaste förbundskaptenen Magnar Dalen. Per sa ingenting men Dalen sa:

- Han höll på att bränna ut sig. Ett tag var Per riktigt sliten och det är aldrig bra. Det är först när han tävlar som man vet exakt hur det har påverkat kroppen.

Dalen var också mycket snabb med att deklarera att han egentligen inte var Elofssons tränare. Bara ett slags rådgivare för Elofsson lydde bara sig själv.

Ljög han om hur det kändes?

- Per skiter i alla tester, alla testvärden och jämförelser med andra. Han har det där lilla extra som gör att han är sin egen läkare och fysioterapeut. Jag tror att jag aldrig stött på en klokare idrottsman och då har jag ändå jobbat med åkare som Björn Dählie och Gunde Svan, sa Dalen.

Det var då. Det är ett och ett halvt år sen.

Nu vet vi att Elofssons läkarkunskaper var högst bristfälliga. Hans förmåga som fysioterapeut var obefintliga. Hans överkrav på sig själv knäckte honom och hans fysik. Nu står han där med en krossad karriär. Ett självförtroende som fortfarande påminner alltför mycket om den stukade Per Elofssons i Salt Lake City.

Inför årets säsong träffade han media och sa att äntligen känns det bra igen i kroppen. Jag vet inte varför han sa så. Antagligen ljög han. Det är därför han tar time out. Det är därför han måste ta time out.

Per är ingen övermänniska. Det vet vi nu.

Trots att att vi inför OS kunde läsa saker som att Hans hjärta är större än ett normalt hjärta och det orkar pumpa ut dubbelt så mycket blod per minut i kroppen. Han har två liter blod mer än en otränad normalperson i samma ålder och viktklass.

Det handlar om ett fysiologiskt mästerverk.

Det var nästan som en beskrivning av en gudom, en Stålmannen.

Det var inte en beskrivning av Per Elofsson. Per Elofsson är sannolikt bara en... människa? Människan Per Elofssons kropps tålde inte en omänskligt hård träning.

Nu krävs det bara att Per inser allt vad det medför av obehagligheter och lär sig leva med de obehagligheterna.

Då kan han komma tillbaka.

Då kan han verkligen komma tillbaka.

Lasse Anrell