Ytterligare en starkt prestation av Södergren

Trea idag - estländaren Andrus Veerpal vann

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Inför säsongen hade han inte en tanke på att slåss i toppen av den totala världscupen.

Här är raden som kan få Anders Södergren att tänka om:

16-3-2-17-3.

Tre pallplatser på fem tävlingar.

Den senaste framgången kom i lördagens klassiska 15-kilometerslopp i Davos, där Södergren var 20,6 sekunder efter segrande estländaren Andrus Veerpalu och 18,1 sekunder efter Nikolaj Pankratov, Ryssland.

Ytterligare en starkt prestation.

Ytterligare ett bevis på att Södergrens strävan mot toppen gett fler och bättre resultat.

- Det är alltid skönt när andra tröttnar och man själv känner att man orkar att köra vidare, säger han i telefon till TT efter vinterns tredje pallplats.

Bättre stakning

En del av framgången relaterar Södergren till sin förbättrade stakning, ett långsiktigt arbete där han satsat målmedvetet på att bygga upp styrka i överkropp och armar.

Framför allt i klassisk stil kommer den styrkan väl till användning.

- I och med att jag blivit starkare går åkningen lättare. Det här är något som jag har tränat lite extra på ett bra tag, men det tar ju tid att bygga upp innan man kan se resultaten.

Inga ryggproblem

En annan förklaring till Södergrens praktstart på säsongen är att han i stort sett fått vara fri från symptom på sin sargade rygg. Diskbråcket finns kvar, men de svåraste smärtorna är borta, och bara i premiären i Beitostölen - där Södergren slutade på 16:e plats - har ryggen gjort sig påmind.

- Annars känner jag mest av den när jag sitter eller står länge, eller när jag reser. Jag var faktiskt lite orolig att det skulle följa med och störa mig under hela säsongen, men frånsett Beitostölen har jag inte haft några bekymmer alls under själva åkningen.

Fyra totalt

I och med de tre pallplaceringarna har Södergren visat att han i vinter kan bli att räkna med även i den totala världscupen, den som Mathias Fredriksson vann i fjol men där 26-årige Södergren slutade på 16:e plats.

- Jag brukar kunna vara med där uppe i långloppscupen, men totalen har jag inte direkt haft några tankar på tidigare. Fast nu är jag ju med där. Det ska jag försöka att fortsätta att vara.

I och med lördagens tredjeplats avancerade Södergren upp till fjärde plats i världscupställningen. Han har 229 poäng och är 34 efter ledande tysken Rene Sommerfeldt, som slutade fyra i Davos på lördagen.

Tidigare ledaren Mathias Fredriksson var nia i 15-kilometersloppet och halkade ner till andra plats i den totala cupen. Fredriksson har 245 poäng och Sommerfeldt 263. Tysken Alex Teichmann är trea på 240.

Bland de 30 främsta i lördagsloppet Davos fanns också Johan Olsson på 17:e plats och Martin Larsson på 21:a. Mats Larsson var 32:a och Anders Högberg 39:a.

Jakob Sillén/TT