Sverige trea

- trots stjärnfall och fall

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Sverige - utan de stora stjärnorna - skrällde i längdåkningens världscupstafett i Davos.

Men tredjeplatsen hade kanske kunnat vara ännu bättre.

En halv storm och en banderoll kom i vägen.

Foto: ap
Martin Larsson, Mats Larsson, Johan Olsson och Anders Högberg.

Scenerna vid varvningen på den fjärde och sista sträckan var märkliga. Sveriges slutman Anders Högberg låg tätt intill Tysklands Tobias Angerer, och jakten på ledande norrmannen Tor Arne Hetland var intensiv.

Angerer och Högberg hade skakat av sig Ryssland och Estland och hade minskat avståndet till Norge från 18 till åtta sekunder under första halvan av den fjärde 10-kilometerssträckan.

Då kom fallet.

I den hårda vinden i Davos hade banderoller slitit sig från sina fästen, och när funktionärer jobbade med att forsla bort dem från spåren kom tättrion in för varvning.

Hetland och Angerer forsade förbi.

Högberg fastnade.

- Hetland och Angerer lyckades hoppa över, men Anders fastnade med skidan och gjorde en rejäl vurpa, berättar Sveriges förbundskapten Per-Erik Rönnestrand i telefon från Davos.

I fallet tappade Högberg både fart och viktig tid. När han väl kom upp på fötter igen var Hetland och Angerers ryggtavlor små och avståndet betydligt större.

- Han tappade nog 10-15 sekunder där. Det var synd, konstaterar Rönnestrand.

Den svenske förbundskaptenen var trots allt inte irriterad över att det kunde inträffa.

- Det blåste halv storm, så det här är sånt som kan hända. Det får man acceptera.

Stjärnorna saknades

Att Sverige ändå lyckades greja en tredjeplats var starkt, inte bara med tanke på stormar och banderoller. I det svenska laget fanns ingen av de stjärnor som normalt kan bära svenska stafettlag på sina axlar.

Mathias Fredriksson, den regerande världscupsegraren, och Anders Södergren, som var trea i lördagens klassiska 15-kilometerslopp, vilade. Det var planerat sedan tidigare att de skulle avstå och i stället lägga all kraft på det individuella.

I laget saknades också Per Elofsson, som tagit time out och lagt hela säsongen på is, och Jörgen Brink, som fortfarande inte är helt återställd efter en förkylning.

Därför stod hoppet till en kvartett med betydligt mindre erfarenhet.

- Det här är ju fyra killar som egentligen inte är ordinarie, säger Rönnestrand om Martin Larsson, Mats Larsson, Johan Olsson och Högberg.

Hetland spurtvann

I mål hade svenskarna tiden 1.52.34,4 över 4x10 km. De var 26 sekunder bakom Norge och Tyskland, som efter Högbergs fall gjorde upp om förstaplatsen. Tor Arne Hetland var starkast i spurten och gav Norge segern med 0,7 sekunder till godo på tysken Tobias Angerer.

- Det är inte många som rår på Hetland i en spurt, en mot en, säger Rönnestrand.

- Men om de varit tre, om Högberg varit med, så hade det kanske blivit svårare för honom.

I damstafetten, 4x5 km, tvingades Sverige att dra sig ur eftersom Emelie Öhrstig var sjuk och åkte hem till Sverige redan på lördagen. De som var kvar fick från sidan se hur de norska damerna fortsatte sin tidigare stafettdominans. I Davos plockade norskorna hem fjärde segern på fyra försök - två i traditionella stafetter och två i sprintstafett. Vibeke Skofterud, Marit Björgen, Kristin Mürer-Stemland och Hilde Gjermundshaug-Pedersen såg till att segern blev överlägsen, 45,7 sekunder bättre än tvåan Tyskland och ytterligare 15 sekunder bättre än trean Ryssland.

Jakob Sillén/TT