Anna Dahlberg tvåa i världscupen

Norsk dominans på herrsidan i sprint

SPORTBLADET

Anna Dahlberg sträckte händerna upp genom den tunna luften när hon nådde mållinjen - och kände sig som en segrarinna.

Andraplatsen i världscupsprinten i Lavaze är svenskans största framgång i längdskidspåren.

- När hon är i form har hon den här kapaciteten, säger den svenske förbundskaptenen Per-Erik Rönnestrand.

Foto: AP
Norges Marit Björgen jublar när hon passerar först över mållinjen. Till vänster åker Anna Dahlberg i mål som tvåa.

Hon visade form redan under luciahelgen då hon stakade i mål som åtta i damernas milslånga lopp i klassisk stil i Davos. Det var den 27-åriga svenskans dittills bästa placering i världscupen.

Men på tisdagen fick Anna Dahlberg för första gången kliva upp på prispallen i världscupsammanhang.

- Anna har verkligen visat att hon är i form, säger Per-Erik Rönnestrand när TT når honom på telefon.

Anna Dahlberg hade den tionde bästa tiden i kvalet på den 1,5 kilometer långa sprintbanan i Lavaze, beläget på hög höjd i den italienska dalgången Val di Fiemme.

Smart körning

I den tunna luften tog svenskan sig till final genom smart körning.

- Hon körde taktiskt helt rätt, berömde ''Peken''.

Dahlberg var tvåa i sin kvartsfinal bakom norskan Hilde G Pedersen. Hon var tvåa igen i semifinalen, då bakom Marit Björgen. Den regerande norska världsmästarinnan var också överlägsen i finalen som hon ledde från det första stavtaget till det sista.

- Hon har en oerhörd benstyrka. Det var viktigt i den här banan, säger Per-Erik Rönnestrand.

Bakom Björgen svarade Dahlberg - som har Kramforsalliansen som moderklubb men numera tävlar för Åsarna - för ett nytt smart lopp. Hon lade sig sist till en början och sparade på krafterna. Men innan den viktiga hårnålskurvan efter drygt halva loppet så avancerade svenskan på utsidan, sedan spurtade ifrån tyskan Manuela Henkel och finländskan Kirsi Välimaa över upploppet. Dahlberg var åtta tiondelar efter Björgren, men tre tiondelar före trean Henkel.

- Anna hade otur under förra året. När hon är skadefri har hon den här kapaciteten. Det var skönt att hon fick visa det.

Ek åtta

Även Elin Ek tog sig vidare från kvalet, hon imponerade med den tredje bästa kvaltiden. I kvartsfinalen hade Ek en tuff duell med italienskan Gabriella Paruzzi, som bar den röda nummerlappen som ledarinna i sprintvärldscupen, men svenskan tog andraplatsen i heatet bakom suveräna norskan Marit Björgen.

Men sedan kom Ek sist i semifinalen bakom Björgren, Dahlberg och Pedersen - och med samma placering i B-finalen slutade svenskan på åttonde plats.

- Elin gjorde en jättebra tävling men hade lite otur och blev lite trängd, men det tillhör sprinten, säger Per-Erik Rönnestrand.

Norsk dominans

Ingen manliga blågul åkare tog sig in bland de åtta bästa. Mats Larsson (sjunde kvaltid) och Fredrik Östberg (15:e kvaltid) hamnade i samma kvartsfinalheat. Där kämpade svenskarna med estländaren Andrus Veerpalu och finländaren Lauri Pyykönen - men förgäves. Formstarke Veerpalu vann heatet före den stakningsstarke finländaren.

Norge dominerade herrtävlingen fullständigt. Jens Arne Svartedal var överlägsen i finalen och segrade före landsmannen Jon Kristian Dahl. Ytterligare tre norrmänen fanns bland de sex bästa, bara Veerpalu lyckades bryta den norska dominansen och ta en tredjeplats.

- Norge är väldigt bra när det är sprint och klassisk stil på sådana här banor, erkänner Per-Erik Rönnestrand.

Av övriga svenskarna så slogs Peter Larsson, Petter Myhlback, Anders Högberg, Mathias Fredriksson, Martin Larsson och Mariana Handler alla ut i kvalet. Björn Lind och Mikael Östberg vaknade båda med halsont och kom aldrig till start.

Lars Markusson/TT