”Backhopparna är undernärda”

”Jag blir chockad och bestört”

SPORTBLADET

KIEL

Majoriteten av världens bästa backhoppare är undernärda. Värst är finländaren Janne Happonen, 161 centimeter kort och 43 kilo lätt.

- Det är hälsofarligt, säger kostexperten Marie Broholmer.

- Jag blir chockad och bestört.

I går berättade Sportbladet om den tyske backhopparen Löffler som petades från landslaget för att han vägrade banta.

I Tyskland tvingas flera av hopparna att leva på 1 200 kalorier om dagen.

- De är vansinnigt, en backhoppare gör av med mycket energi. De borde ligga på mellan 2 700 och 3 000 kalorier om dagen, säger näringsfysiologen Marie Broholmer, som arbetar för SOK och hjälper de svenska backhopparna med kosten.

- De kan orimligen vara friska en hel säsong om de äter så lite.

"Det är riktigt farligt"

I det tyska landslaget är flera hoppare extremt smala och Frank Löffler berättar om hur han tvingats ta sprutor för att tillföra kroppen vitaminer och näringsmedel.

Flera av de bästa klassas som underviktiga enligt den välkända mätmetoden BMI.

- Det är inte hälsosamt att vara undernärd, det är riktigt farligt. Visst man kan man prestera bra under en kortare period, men det håller inte i längden, säger Marie Broholmer.

Medelvikten hos hopparna i världscupen är i dag 63 kilo, men det finns de som väger 20 kilo mindre. I det svenska landslaget har det gjorts fettmätningar för att se om det är möjligt för hopparna att gå ner i vikt.

- Tränarna vill att de ska vara tunna men vi har en bra dialog, säger Marie Broholmer.

- Här har de förståelse för att det inte går att pressa ner vikten mer när fettnivåerna redan ligger på sex-sju procent, som är minimum för en man.

Fotnot: BMI, Body Mass index ett värde som talar om om du är under-, normal- eller överviktig. BMI under 19 hos en man tyder på att personen är underviktig.

Sportbladet i går:

Flera är farligt smala

Anna Carlsson