Patrik Thornéus: En klen tröst

Vi förlåter dig aldrig för vad du gjort mot Elofsson

SPORTBLADET

Johann Mühlegg blir av med sina OS-guld, men som svensk skiter jag faktiskt i det.

Samtidigt som världscupen rullar vidare till österrikiska Ramsau i helgen är nämligen Per Elofsson på solsemester i Thailand.

Knäckt av en fuskare.

Det kan ingen domstol i världen ändra på.

Frågan är principiellt viktig, men egentligen handlar det bara om sunt bondförnuft. Att det tagit nästan två år för idrottsbyråkratin att komma fram till att Johann Mühlegg ska fråntas alla sina OS-medaljer är fullständigt obegripligt. Nu är det gjort, men skadan är redan skedd.

Samtidigt som Johann Mühlegg avslöjades som fuskare i Salt Lake City skickade han skidsporten till dopningsskandalernas helvete. När finländarna åkte dit i Lahtis 2001 hajade folk till, men när OS-kungen - ja, han var faktiskt det ett tag - var fullproppad med skit försvann längdskidsportens förtroende.

För år framöver.

Skicka honom till månen

I februari får Johann Mühlegg börja tävla igen. Då har han avtjänat sitt tvååriga straff och alla uppgifter pekar på att han gör comeback redan i vinter. "Alla ska få en ny chans", heter det, men i själva verket borde han och hans religiösa pack - som hjälpte honom att fuska - skickas till månen.

Var finns egentligen rättvisan?

För en dryg vecka sedan meddelade Per Elofsson att han avbryter säsongen och i tisdags satte han sig på ett flyg till Thailand - utbränd och knäckt.

Just det, det var på tremilen i Salt Lake City, som Per Elofsson försökte haka på Johann Mühlegg. Han visste att han var bäst, men den svenske skidkungen hade inte räknat med att Mühlegg legat med kanyler i armarna och piller under huvudkudden inför mästerskapet.

Resten vet vi.

Var finns rättvisan?

Per Elofsson gick i väggen och tvingades kliva av tremilen och sedan den dagen - den smällen - har killen från Röbäck inte varit sig själv och ingen vet om han någonsin kommer tillbaka.

Så var finns rättvisan?

Personligen tycker jag att Johann Mühleggs avstängning borde förlängas åtminstone så länge som Per Elofsson är borta. Kommer han aldrig tillbaka ska Mühlegg inte få sätta sina skitiga fötter i närheten av en stadion igen.

För Norge - som drivit frågan och som äntligen fått rätt - droppar det in två nya guld. Thomas Alsgaard och Frode Estil, som delade andraplatsen i jaktstarten, görs till segrare och bronset går till Per Elofsson.

Som om det vore en tröst.

På tremilen får österrikaren Christian Hoffman guldet och tvåa blir hans landsman Mikhail Botvinov - om det nu blir så mycket bättre. På österrikarnas förläggning i Salt Lake City hittades nämligen kanyler och blodpåsar i massor efter tävlingarna. Misstankar riktades också mot Hoffman och Botvinov, men de åkte aldrig dit.

Nej, skulle alla dopningsskandaler avslöjas från i Salt Lake City hade resultatlistorna förmodligen inte varit klara förrän om ett par år, sådär.

Nu har Johann Mühlegg i alla fall mist sina medaljer.

Men vi förlåter dig aldrig för vad du gjort mot skidsporten och inte minst mot Per Elofsson.

Patrik Thornéus