Han retirerar

Mühlegg lägger av: Jag är knäckt - känner ingen motivation

1 av 2
”jag har aldrig dopat mig I torsdags bestämde idrottens skiljedomstol att Johann Mühleggs samtliga OS-medaljer ska tas ifrån honom. I går berättade han att han ska slute. Han är knäckt men har inga samvetskval, säger han.
SPORTBLADET

Johann Mühlegg kapitulerar.

Tyskspanjoren lämnar tillbaka sina OS-guld - och ger upp planerna på comeback.

- Jag har inget dåligt samvete. Jag har aldrig dopat mig, säger han.

Idrottens skiljedomstol (CAS) beslutade i torsdags att Johann Mühlegg, som varit avstängd för dopning i snart två år, skulle lämna tillbaka guldmedaljerna från OS i Salt Lake City.

Johann Mühleggs reaktion då: han skulle överklaga.

Men i går lät det helt annorlunda.

- IOK:s beslut är ytterligare en förödmjukelse för mig personligen, för min familj och mina vänner. Jag vill ha slut på alla spekulationer och om jag blir tvingad att lämna tillbaka medaljerna gör jag det frivilligt, säger han.

- Om jag inte blir tvingad kommer jag att ställa medaljerna till förfogande för något välgörande ändamål, för att kunna skänka pengar till sjuka barn eller barn i nöd.

Intervju i tysk tv

Det var efter en lång tids tystnad som Johan Mühlegg i går lät sig intervjuas i den tyska tevekanalen Bayerischen Fernsehen.

I intervjun framförde han också sitt beslut att sluta tävla på toppnivå. Därmed lägger han ned på planerna på en comeback i världscupen när avstängningen hävs i februari.

- Jag är knäckt, känner varken motivation eller kraft för att kunna fortsätta elitidrotta, säger han.

Inget dåligt samvete

Har du dåligt samvete för att du har gjort något fel?

- Nej, jag har inget dåligt samvete. Jag har aldrig dopat mig och jag har testats väldigt ofta under hela min karriär. Mitt hjärta har hela tiden sagt att det är fel att dopa sig och därför har jag inte klarat av att göra det. Jag har alltid varit noga med fair play, säger han till Bayerischen Fernsehen.

- När jag väntade på B-provet efter Salt Lake City var det en kamp, en kamp för att få rätt och få tillbaka trovärdigheten. Jag har kämpat och haft mina argument, men trots det har jag fått denna dom mot mig.

Kan du förklara hur dopningsproven var positiva?

- Nej, det kan jag inte förklara. Jag har haft flera starka argument mot det som stod i tidningarna och i framtiden vill jag ställa det tillrätta genom att skriva en bok. Jag arbetar på ett manuskript där jag får en möjlighet att själv berätta hur det egentligen var och vad som sedan ställdes fram i media.

"Det ska bli en ärlig bok"

- Det ska bli en ärlig bok och den kommer inte att ställa till med några skandaler eller gå till några personliga angrepp. Den ska bara ge djup och konstruktiva analyser.

Du säger att vad som än händer kommer du inte att behålla medaljerna. Betyder det att du känner skuld för det som har hänt?

- Jag känner ingen skuld, jag har utsatts för en stark press offentligt och framställts väldigt negativt. Jag är en normal männnniska och detta har jag inte förtjänat. Helst av allt skulle jag dock ge medaljerna till välgörande ändamål.

- Jag är absolut inte motiverad för att idrotta utan kommer att sondera andra marknader och även se vilka möjligheter jag har i Spanien. Jag vill i framtiden kunna koncentrera mig på ett annat liv än detta.

Mühleggs skidliv – från är till vanär

Stefan Persson