Smigun överlägsen

Dahlberg 18:e i Ramsaus skiathlon

SPORTBLADET

RAMSAU

Med nyblivna mamman Katerina Neumannova ur spår blev det en lätt seger för Kristina Smigun i söndagens skiathlon över 2x7,5 kilometer i damernas skidvärldscup.

Smigun drygade ut sin ledning i världscupen efter en överlägsen seger.

Katerina Neumannova är ännu inte fulltränad efter födseln av dottern Lucia i juli och föredrog att åka hem till Tjeckien efter comebacksegern i lördags.

Hon hade nog också haft svårt att hänga med Smigun. Estniskan åkte till sig 13 sekunders ledning redan under den klassiska delen. Sedan drog hon bara ifrån konkurrenterna mer och mer.

”GP” imponerar

Världscuptvåan Valentina Sjevtjkenko, Ukraina, knäckte tyskan Claudia Künzel i kampen om andraplatsen och var drygt 25 sekunder efter Smigun i mål.

En tvillingmamma fanns med på söndagen - och norskan Hilde G Pedersen svarade för säsongens bästa insats genom att bli fyra. Tidigare har ''GP'' haft sviten 7-8-7-5-6-6. Inte illa av en 39- åring, som är bästa norska i världscupen så här långt i vinter.

Anna Dahlberg, skrälltvåa i världscupsprinten i Val di Fiemme i tisdags, fick en liten revansch efter lördagens 49:e plats i Ramsau och blev bästa svenska på 18:e plats.

Svårvallat

Detta efter en händelserik resa. Trots två fall och en tappad skida tyckte hon att det gick riktigt bra även i klassiskt.

- Det blir sånt trassel där bak när det är masstart. En del blir så ivriga. Två gånger åkte jag ihop med andra och föll och en gång kom en ryska och körde över min skida så att jag tappade den, sade Dahlberg.

- Och det var svårt med vallningen i klassiskt. Det blev väderomslag före start och blött i spåren, så ingen hade fäste. Vi fick staka runt allihopa. Jag som hade bergbett när vi testade skidorna. Men det var lika för alla. Jag är jättenöjd med det här loppet.

Efter lördagsfloppen var Dahlberg lite osäker på sin fristilsform och tog det lite lugnt i början. Hon åkte dock upp sig en placering och knep en del nya världscuppoäng.

Bakom Dahlberg kom även Elin Ek på poängplats som 22:a. Jenny Olsson (44:a) och Mariana Handler (48:a) hade det desto tyngre.

TT