Fredriksson snart avhängd i världscupen

Sommerfeldt vann i Oberstdorf

SPORTBLADET

Det var tävlingen som kostade för mycket.

Världscupregenten Mathias Fredriksson blev sexa i Oberstdorfs skiathlon. Men samtidigt vann världscupledande René Sommerfeldt.

- Nu kan jag inte vinna världscupen på egen kraft längre, konstaterade skidesset Fredriksson.

Foto: AP
René Sommerfeldt.

Det ska mycket till för att Mathias Fredriksson ska få behålla sin världscuptitel. Tyske utmanaren René Sommerfeldt har petat Fredrikssons krona på sned mer och mer ju längre vintern har gått.

Efter nyår har utvecklingen varit entydig. I alla sex världscuplopp har Sommerfeldt varit före Fredriksson.

Efter fredagens skiathlon över 15+15 kilometer i blivande VM-orten Oberstdorf har Fredrikssons krona hamnat riktigt på sned.

Och nära nog ramlat av.

Fredriksson avancerade visserligen tre steg upp till andra plats i världscupsammandraget. Men Sommerfeldts försprång bara växer och växer. Det skiljer 203 poäng mellan honom och Fredriksson. Mer än två segrar. I praktiken hopplöst att ta igen med nio lopp kvar - varav hela fem i sprint.

- Jag får väl åka sprinten i Stockholm på onsdag för att försöka ta några poäng, sade Fredriksson.

- Men det måste hända någonting med Sommerfeldt om jag ska kunna vinna. Han har ju inte varit förkyld i vinter och haft någon formsvacka, det är väl enda chansen.

Det var inte mycket som gick svenskarnas väg på fredagen. Att tre man går loss i den klassiska delen i skiathlon är i vanliga fall inget som ger skrämselhicka. Men den här gången passade det riktigt illa.

* Två av de tre som redan efter halva klassiska delen hade skaffat sig ett rejält försprång, Sommerfeldt och tjecken Lukas Bauer, är synnerligen skickliga fristilsåkare också.

* Svenskarna lade på mer fästvalla strax före loppet eftersom det blev varmare. Men sedan kom solen fram och det gick ut över det svenska glidet.

* Nästa års VM-spår är riktigt tuffa. Framför allt de klassiska. Så tidiga utbrytare har osedvanligt goda möjligheter att lyckas hela vägen.

- Man blev ju inte gladare av att just Sommerfeldt var med där framme, sade Fredriksson.

- Det var inte roligt i första utförsbacken när de andra bara gled i från. Sedan blev det bättre, men jag hade ingen chans att komma i kapp. Det här är den bästa skiathlonbana jag har åkt. Efter första varvet i fristil förstod jag att det inte skulle gå att nå dem där framme. Då var det bara att ligga med.

I stället ökade tättrion sitt försprång ända tills de började fundera på spurttaktik under slutvarvet. Skrällschweizaren Reto Burgermeister utmanade in i det sista, men fick till slut ge sig mot René Sommerfeldt. Den 29-årige tysken lade med vinterns första seger en synnerligen tung poänghög i jakten på världscuptiteln.

Kvintetten närmast bakom pallmännen splittrades upp mot slutet och italienaren Fulvio Valbusa knep fjärdeplatsen ett par sekunder före Anders Södergren och 40 sekunder efter Sommerfeldt. Fredriksson gled i mål som sexa - och tappade 60 poäng till Sommerfeldt.

Fredriksson tyckte annars, liksom kollegan Anders Södergren, att formen är på god väg tillbaka.

- Okej, faktiskt, sade Fredriksson.

- Jag kände mig pigg, framför allt i skate. Men jag hade för dåligt glid i klassiskt, sade Södergren, som klev upp en plats till den sjätte i världscupen.

Södergren var på pallen fyra gånger före jul. Fredriksson vann två världscuplopp i december. Båda med gemensam start, en tremil i Toblach och en skiathlon i Ramsau.

Fredriksson har visat att han är en av världens främsta i kamp man mot man. Men decemberformen skulle han ha behövt i Oberstdorf också.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM