Norges damer vann stafetten

Svag svensk insats i Umeå

SPORTBLADET

Norskan Hilde G Pedersen ryckte på slutsträckan ifrån ryskan Julia Tjepalova och avgjorde världscupstafetten i Umeå till norsk fördel.

Farten på de svenska skidorna var betydligt lägre.

Sverige slutade på åttonde plats, slagna med 2.25.

- Ännu en seg dag, fast så har det varit hela året för min del, suckade Jenny Olsson, som på den tredje sträckan förlorade drygt 50 sekunder på täten.

Elin Ek inledde stafetten optimistiskt för Sverige.

Hennes 31:a-plats på lördagens individuella tävling var en stor besvikelse, men avskräckte inte Elin från att satsa för fullt.

Efter två kilometer av startsträckan var hon med i täten.

Sedan tog orken plötsligt slut och Elin var 31 sekunder efter när hon växlade över till Anna Dahlberg.

- Det positiva var att det gick bra i början i dag. Jag ville satsa och inte bara mesa på, men sedan tog det stopp. Och då går det så fruktansvärt segt, sade Elin Ek.

Anna Dahlberg körde jämnt med täten i form av Norges Marit Björgen i början av den andra sträckan.

- Sedan vurpade jag på en isfläck. Kroppen svarade mycket bättre i dag, men man får inte ramla, sade Anna, som trots fallet klarade av att behålla halvminutsmarginalen fram till ledande Norge.

Jenny Olssons svaga form fortsätter och Åsarnaåkaren hade ingen chans att hänga med i tempot på den första fristilssträckan.

Sofia Domeij fick åka ut på slutsträckan alldeles ensam och utan draghjälp av någon annan åkare tappade hon ytterligare dryga minuten på tätgruppen.

Den bestod av trion Norge, Ryssland och Finland. Med dryga kilometern kvar spräcktes trion av norskan Hilde G Pedersen, som var ett tjugotal meter före ryskan Tjepalova i mål.

Finlands Kati Venäläinen åkte in som trea, nio sekunder efter.

Thomas Eriksson/TT