”Köttfärs i benen” - men snart laddar Olsson om i Alperna

SPORTBLADET

OSLO

Jenny Olssons skidsäsong är på väg att sluta som den började. Långt bak i leden.

Men hon gav inte upp i Holmenkollens tuffa tremil. Och hon ger inte upp skidkarriären.

I Alperna ska hon hitta tillbaka till höjderna.

Förra säsongen hittade Jenny Olsson rätt internationellt spår och var bästa svenska i världscupen. Vintern toppades med femteplatsen på 15 kilometer klassiskt.

Den här vintern har varit en lång uppförsbacke. Som undanskymd 63:a är hon bara femte svenska i världscupen.

Hon har bara tagit världscuppoäng i fem lopp. Det blev inga poäng på lördagen heller. Som enda svenska och 36:a i Holmenkollens fria tremil var hon distanserad med åtta minuter av segrande ryskan Julia Tjepalova.

- Jag gick ju ut först i seedade gruppen och hoppades att jag skulle kunna gå med någon. Men det var som köttfärs i benen, sade hon.

Satsar i Alperna

Hon blev frånåkt redan från start. Men ge upp? Icke.

Och hon är frånåkt i världscupen. Men 24-åringen från Östersund har redan lagt upp planerna för nästa säsong.

- Jag ser fram mot nästa säsong med VM, försäkrade hon sedan hon tagit sig i mål i Holmenkollen.

- Jag känner att jag behöver ny miljö och satsar på att tillbringa sommaren i Davos. Det blir nog fyra-fem månader i Alperna.

Tack vare stöd från Sveriges olympiska kommitté kan Jenny Olsson satsa på ett eget upplägg. Långt tid på hög höjd har haft stärkande effekt på henne förut.

Andra segern

I Holmenkollenspåren var det dock Julia Tjepalova som styrde och ställde, när italienskan Gabriella Paruzzi kroknade och estniskan Kristina Smigun bröt. Ryskan, som likt flera andra toppdamer kommit tillbaka och vunnit efter barnafödande, tog nu med en minuts marginal sin andra seger för året. Sabina Valbusa var tvåa och ukrainskan Valentina Sjevtjenko trea. Talangen Kristin Steira var bästa norska på tionde plats.

Sprintsuveränen Marit Björgen var 19:e dam i mål och ligger kvar på andra plats i världscupen, som leds av Paruzzi. Förhandsfavoriterna Smigun och Sjevtjenko har fått oväntat tufft cupmotstånd.

Fyra tävlingar återstår, varav två i sprint.

Peter Wikström/TT