Skidspåren flyttar till publiken – på Ullevi

Bröderna Fredriksson tar sikte på en ny säsong: Kroppen mår bra igen

Foto: /MONTAGE: ROGER LUNDSTEN
SÅ KOMMER SLINGAN SE UT ”Får vi inte ut publiken till skidspåret får vi flytta skidspåren till publiken” säger den största svenska stjärnan Thobias Fredriksson när landslaget presenterade den nya världscupsarenan.
SPORTBLADET

GÖTEBORG

Världscupfinalen på skidor avgörs nästa år inför storpublik – i en slinga på Ullevi.

För landslagsstjärnorna blir det ett lyft.

– Roligare att åka inför 20 000 på Ullevi än kanske 500 i skogen, säger Mathias Fredriksson som är tillbaka i träning efter vårens kollaps.

Skidlandslaget har den här veckan sitt första gemensamma läger inför nästa säsong. I kväll sitter Mathias Fredriksson, Jörgen Brink, Lina Andersson och de övriga på Ullevi, för att se Uefa-cupfinalen mellan Marseille och Valencia.

I mars nästa år är de tillbaka, för att göra upp om slutpoängen i världscupfinalen. Förhoppningsvis med en publik som kan matcha förra säsongens sprintpremiär i Düsseldorf, då 30 000 åskådare följde loppen.

– Om vi inte får ut publiken till skidspåren får vi väl flytta skidspåren till publiken, ler Thobias Fredriksson som vann sprintcupen och blir det stora svenska affischnamnet på Ullevi.

För det är sprinteråkarna som kommer att trivas bäst på den 550 meter långa snöslingan.

”Var helt slut”

– Jag brukar vara med och kvala i såna race, men så mycket mer blir det nog inte, säger Mathias Fredriksson som normalt trivs bättre i traditionella skidspår.

Försäsongsträningen har precis inletts och efter en tung avslutning på förra vintern känner Mathias Fredriksson träningsglädje igen.

– Jag har tränat bra i tre veckor och kroppen mår bra igen, säger han.

Annat var det under säsongsavslutningen då han var nära att bränna ut sig i samma stil som Per Elofsson.

– Kroppen var helt slut. Enligt läkarna var muskelcellerna trasiga, ingenting fungerade som det skulle.

– Men jag var dåligt förberedd. Jag hade haft en dålig sommar och höst där kroppen inte alls svarade på träningen så sen hade jag ju inga marginaler under säsongen. Till slut gick det över styr.

Fredriksson räddade en andraplats i världscupen med något som mest liknande konstgjord andning.

Vad har du gjort sedan dess?

– Jag har varit så långt från skidbackar som möjligt. Det blev några veckor på Maldiverna med sambon, bland annat. Det var lugn snorkling och sånt.

Även Per Elofsson är tillbaka i träning, efter en timeout i vintras. Men han står över lägret i Göteborg.

Elofsson tar det lugnt

– Per ville ta det lugnt och valde att fortsätta träningen hemma. Pers stora mål är ju OS i Turin först nästa säsong, förklarar förbundskaptenen Per-Erik Rönnestrand.

Det var inte bara Fredriksson och Elofsson som brände ut sig i vintras, även Jörgen Brink var ordentligt sliten efter säsongen.

– Men det var nog en tillfällighet att vi gjorde det samma vinter, säger Fredriksson.

Thomas Tynander