Norsk alpinstjärna avled efter krasch

Tränade inför världscupen i Chile

SPORTBLADET

Den norska landslagsstjärnan Line Østvold, 26, kraschade i veckan svårt under träning.

I fem dagar har hon vårdats med respirator.

Men hennes skador var för svåra och på söndagskvällen avled snowboardåkaren.

Foto: AP
Line Østvold vann flera segrar i boardercross i världscupen och 2001 blev hon världsmästarinna.

Över 100 åkare från 20 länder fanns på plats vid inför världscuptävlingarna i Valle Nevado i Chile. Och det var under en sluten träning inför snowboardvärldscupens premiär som den svåra olyckan inträffade i tisdags.

Föll illa vid hopp

Line Østvold föll illa i samband med ett hopp och läkarna konstaterade omedelbart att hennes huvudskador var mycket svåra. Østvold hamnade i koma och har sedan olyckan vårdats med respirator.

Men i kväll kom det tragiska beskedet från sjukhuset i Chile. Strax efter 17-tiden på söndagen dödförklarades Line Østvold.

– Beskedet kom väldigt överraskande för oss alla. I går fick vi veta att hennes tillstånd var stabilt och att hennes liv inte var i fara, säger landslagsläkaren Jørn Torjussen till norska VG.

– Vi har ingen annan information än att hon ska ha dött av sina huvudskador. Hon föll med ansiktet nedåt och fick svåra huvudskador.

Föräldrarna på plats

Hennes föräldrar fanns, enligt VG, på plats i Chile sedan i torsdags. Tidigare på söndagen fick det norska alpina förbundet veta att Line Østvolds tillstånd försämrats, enligt Avisenes Nyhetsbyrå. Bara timmar senare kom dödsbeskedet.

Line Østvold har de senaste åren representerat det norska damlandslaget i snowboard och tävlat i flera discipliner. Hon vann flera segrar i boardercross i världscupen och 2001 blev hon världsmästarinna.

Landslagsstjärnan satsade närmast mot OS i Turin 2006. Hon blev 26 år gammal.

Mattias Lundell