Norges hjälte - Sveriges hopp

Alsgaard kan bli ny tränare: Är ingen svikare

1 av 2
NU Ett blågult team på väg mot svenska skidframgångar.
SPORTBLADET

KLIMPFJÄLL

Här är mannen som ska rädda svensk längdskidåkning.

Norske nationalidolen Thomas Alsgaard, 33, fungerar redan som hjälptränare och förbundskapten Inge Bråten vill göra honom till herrtränare - på heltid.

- Vi får se hur det blir. Vill åkarna ha mig lovar jag att fundera på saken, säger Thomas Alsgaard till Sportbladet.

Det är en märklig syn.

Svenska längdskidlandslaget samlas för sitt första snöläger inför säsongen - i Klimpfjäll, i Västerbotten - och den norske skidhjälten Thomas Alsgaard åker ut på rullskidor tillsammans med den svenske skidhjälten Per Elofsson.

Plötsligt är de lagkamrater.

- Många i Norge tycker att det är förfärligt att jag bytt sida, men jag ser mig inte som någon svikare. Synd att folk inte riktigt kan ta det här på rätt sätt, säger Thomas Alsgaard med en lätt suck.

Med tio VM- och OS-guld är 33-åringen en av världens främsta längdskidåkare någonsin.

Kontroversiellt

Att han bytt norska landslaget mot det svenska är ungefär lika kontroversiellt som om Gunde Svan gjort tvärtom.

Själv är han ute efter en utmaning.

- Jag ser en oerhörd potential i det svenska laget och tror att jag kan bidra med min långa erfarenhet, säger Thomas Alsgaard.

När svenska skidförbundet anställde norrmannen Inge Bråten som förbundskapten var Thomas Alsgaard - som själv tappade motivationen och avslutade sin karriär 2003 - ett drömnamn som hjälptränare.

Inte för pengarna

Högst förvånat nappade han på erbjudandet.

- Jag gör inte det här för pengarnas skull. Nej, det här är jobbet som tar mest tid och ger mig minst betalt, men det handlar inte om det. Jag älskar sporten och vill vara nära den, säger Alsgaard.

Från början var det tänkt att han skulle tillbringa 30 dagar per säsong med det svenska landslaget, men han har redan insett att det kommer att bli mer och Inge Bråten vill utöka tjänsten ytterligare och göra 33-åringen till ansvarig herrtränare på heltid.

Bollplank

- En sådan diskussion får vi ta sen. Till att börja med vill jag se att åkarna trivs med mig, att de tycker det jag säger är intressant. Först efter det kan vi börja prata om framtiden, säger Thomas Alsgaard.

- Det ska bli jättekul att få ett bollplank i Thomas. Han vet vad som krävs för att nå toppen och just den erfarenheten kan jag dra oerhörd nytta av, säger Per Elofsson.

Meriter

Fakta

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM